Starosta Vilémovic František Kala tvrdí, že jednání se silničáři o opravách nikam nevedlo. „Je to ostuda, protože jde o jeden z hlavních tahů do Moravského krasu. Se silničáři jsem jednal opakovaně, ale už jsem to vzdal,“ uvedl.

Farma Bolka Polívky v Olšanech dál chátrá, nikdo o ní nemá zájem.
Farma Bolka Polívky možná ožije. Zájemci stále jsou

Podle šéfa blanenských silničářů Miloše Bažanta by nový povrch na zhruba osmisetmetrovém úseku stál přes dva miliony. Ty silničáři v rozpočtu pro letošní rok nemají. „Přednost dostaly opravy mostů,“ poznamenal Bažant. Podobně je léta rozbitá i silnice mezi Černou Horou a Býkovicemi.

Silnice v kraji• Z téměř 4 tisíc kilometrů silnic druhé a třetí třídy v kraji je zhruba polovina v nevyhovujícím až havarijním stavu.
• Na Blanensku je v havarijním stavu víc než třetina těchto silnic, na Vyškovsku pětina.
• Silničářům na opravy chybí peníze. Přednost dostaly opravy mostů.


Z téměř čtyř tisíc kilometrů silnic druhé a třetí třídy v kraji je zhruba polovina v nevyhovujícím až havarijním stavu. Vyplývá to ze statistik silničářů za loňský rok. Na Blanensku je v havarijním stavu víc než třetina těchto silnic. Na sousedním Vyškovsku pětina. „Letos jsme od kraje dostali 570 milionů, to je obdobné jako v minulých letech. Částka zahrnuje veškerou běžnou úpravu silnic, opravy, údržby a podobně. K tomu máme 150 milionů na investiční akce a 13,3 na opravy silnic a mostů. Získáváme prostředky i z dalších zdrojů, jako jsou evropské fondy nebo státní peníze,“ sdělil ředitel jihomoravských silničářů Zdeněk Komůrka.

Na Vyškovsku se silničáři pustí do opravy rozbité silnice přímo v okresním městě už tuto středu. Nový povrch dostane silnice v Havlíčkově ulici. Kvůli opravám bude zhruba dva týdny zavřená. Ty mají přijít na přibližně dva a půl milionu. „Je to hrozná cesta a jsem rád, že si toho konečně někdo všiml. Když tam člověk jede, je to jak po tankodromu, ale nedivím se, protože tam denně projedou stovky aut,“ řekl třeba Břetislav Dokoupil z Vyškova.

Cyklostezka. Ilustrační foto
Pozemky jsou vykoupené. Lidé se konečně dočkají cyklostezky