Jedná se už o čtvrtou etapu obnovy této části města. Má stát kolem sedmi a půl milionu korun. Necelou polovinu nákladů přitom pokryjí dotace. „S parkováním u domů je tady docela problém. Pokud se parkovací plochy nějakým způsobem rozšíří nebo předělají, jenom dobře. Dva nové chodníky k přehradě Palava by se mi také líbily. Jinak mi tady nic nechybí a jsem spokojená. Hřiště pro děti tady je, opravená škola, obchody, pošta," poznamenala Jarmila Heřmanová, která v sídlišti bydlí už sedmatřicet let.

Podle další obyvatelky Severu Karly Meluzínové by radnice měla ještě nechat udělat krytou zastávku autobusu na točně ve směru do centra města. „Určitě by to uvítalo víc lidí," zamyslela se žena.

Šéf blanenského odboru investic a územního rozvoje Marek Štefan uvedl, že dělníci se letos pustí do práce, jakmile město dostane na obnovu sídliště dotaci. „Zatím jsme ji na předchozí etapy prací na Severu i na sídlišti Písečná vždy dostali. Nevidím v tom problém ani nyní," řekl Štefan.

Změny se dočkají parkovací plochy poblíž bytových domů. Po pravé straně hlavní silnice ve směru na Palavu. Jedná se o úsek od odbočky do ulice Salmova až po parkoviště u autobusové točny. „Poblíž asfaltového hřiště přidáme posilovací prvky pro dospělé a také pro starší lidi. V tomto prostoru upravíme také zeleň. Přibydou tam keře a lavičky. Takový malý parčík a odpočinková zóna," upřesnil Štefan. V prostoru u garáží v horní části sídliště nechají ještě Blanenští udělat oplocený výběh pro psy.

Podle všeho se zatím jedná o na dlouho poslední výraznější úpravy tohoto sídliště. Další miliony bude vedení města investovat do sousedního sídliště Zborovce. „Také tam se upraví parkovací místa, zeleň a odpočinkové plochy," dodal Štefan.

V sídlišti Sever se dělníci ještě letos zdrží déle. Opraví totiž také tamní dvě základní školy. V ulici Salmova a Dvorská. „Základní školu Dvorská a také tu v ulici Erbenova necháme letos zateplit. Na Erbence už dělníci začali. Bez daně to celkem vychází na zhruba čtyřiadvacet milionů korun. Na zateplení obou škol se nám podařilo sehnat dotace. Město tak ve finále zaplatí asi jen čtyři miliony," řekl blanenský místostarosta Jiří Crha s tím, že hotovo má být nejpozději o letních prázdninách.

Na Základní škole Salmova počítají letos Blanenští s kompletní rekonstrukcí kotelny. Vedení města pak očekává znatelnou úsporu energií. „Jedná se o soustavu tepelných čerpadel, která nahradí současný systém vytápění a ohřevu vody ve škole. Slibujeme si od toho úsporu nákladů za energie," dodal Crha.

Rekonstrukce kotelny má stát přibližně deset milionů korun. Většinu nákladů opět pokryjí dotace. „Město to bude stát asi dva miliony korun," upřesnil Crha.