Řidiči se musí připravit na omezení, ale žádné dlouhodobé uzavírky podle šéfa blanenských silničářů Miloše Bažanta v plánu nejsou.

Stavba se bude skládat ze tří částí. „Půjde o přestavbu propustku nad Valchovem na most s napřímením silnice namísto stávajícího nepříjemného esíčka, rekonstrukci opěrné zdi ve Valchově v prostoru autobusové zastávky a opravy povrchu silnice od Valchova přes žďárnou až po již rekonstruovaný úsek k hranicím kraje,“ zmínil rozsah prací Miloš Bažant.

Přibližně pětikilometrová povrchová úprava silnice s ostatními stavbami budou financované z Regionálního operačního programu. „Náklady se pohybují kolem padesáti milionů korun. Nyní vybíráme dodavatele stavby, pak bude stanoven časový harmonogram prací,“ řekl dále Bažant. Ten by byl rád, aby všechny práce byly hotové do konce letošního roku. „Záleží to však na tom, jestli pro letošek seženeme všechny potřebné peníze,“ dodal.

Řidiči se v místech přestavby propustku na most musí připravit na cestování po provizorní silnici, která vznikne souběžně vedle nynějšího tahu. Při opravách povrchu silnice budou muset řidiči počítat s krátkodobými uzavírkami, které se budou týkat vždy určitého úseku silnice.

Přestavba opěrné zdi inspirovala k dalším krokům také valchovské zastupitele. „Chceme na zeď navázat a dobudovat ve směru hlavní silnice na Boskovice nový chodník,“ uvedl valchovský starosta Miroslav Dokoupil.