Přesně za měsíc a den se budou pálit čarodějnice. Blanenští jsou zvyklí chodit k přehradě Palava, kde hoří velká vatra. U menšího ohniště, které je poblíž místa pálení čarodějnic, se však už nesejdou. „Všechny projekty dětského hřiště měly za cíl zlikvidovat tamní ohniště. Je škoda, že Blansko přijde o tak pěkné místo, kde si u ohně může posedět skupinka lidí, opéct si párky, zazpívat a zahrát na kytaru,“ postěžoval si v diskuzi na internetových stránkách Blanenského deníku Rovnost člověk, který se podepsal jako Michal.

Podle něj se mělo kromě výběru dětského hřiště hlasovat i o zničení ohniště. Do ankety by se prý přihlásilo mnohonásobně více lidí, kteří by s tím nesouhlasili.

Zrušení ohniště politovala i Petra Veselá z blanenského rodinného centra Ratolest. „Pořádali jsme tam různé akce pro veřejnost, teď nevím, kam se přesuneme. Měli jsme v plánu tam zanedlouho udělat i Den pro rodinu. V ústředí blanenské charity sice máme gril, kde můžeme opékat, ale větší akce tam dělat nejdou,“ tvrdí Veselá.

Ohniště v písku

Pálení čarodějnic na Palavě má v režii Kulturní středisko města Blanska. Vatru stavějí v blízkosti vody pod restaurací Myslivna. Tam v budoucnu nejspíš vznikne i stálé ohniště, které nahradí předchozí místo na táboření.

Podle starosty Blanska Lubomíra Toufara pálení ohně u dětského hřiště nebylo moc bezpečné. „Na tom ohništi už delší dobu nikdo nic nepálil. Je to totiž blízko stromů, tak tam jednou dokonce i něco chytlo. Přemýšlíme ale o tom, jak toto ohniště nahradit. Jedno proto vznikne také u přehrady, ale více v písku kolem vody,“ potvrdil Toufar.

Dodal, že město hromadný vznik dalších ohnišť neplánuje, protože taková poptávka prý není. „Nejvíce ohňů v Blansku lidé pálí na čarodějnice na Palavě nebo v lomu u Rulíška, ale hodně jich zůstává u ohnišť na soukromých pozemcích. Takže v podstatě mohou dělat táboráky kdekoliv, musí jen dodržovat bezpečnostní pokyny, aby nezaložili požár a podobně,“ zdůraznil starosta.

Velitel stanice blanenských hasičů Roman Opluštil si nepamatuje, že by někdy zažil požáry na Palavě nebo i na jiném veřejně přístupném ohništi. „Na veřejných ohništích problémy nebyly. A pokud lidé pálí oheň na soukromém pozemku, tak proti nim ani nemáme žádné páky, aby to nedělali. Pokud tedy neporušují zásady bezpečnosti nebo ochrany životního prostředí,“ zdůraznil Opluštil.

Tábořiště na klíč

Petra Veselá tvrdí, že by se město mělo starat o zábavu lidí právě i tak, že bude provozovat městská ohniště. „Klidně to může být i někde na uzamykatelném místě, aby jej neničili vandalové,“ myslí si Veselá.

Nové ohniště možná vznikne také na nábřeží Svitavy. Naznačují to první návrhy studentů architektury, kteří oživení nábřeží právě připravují.