Tomuto řemeslu se věnuje už přes čtyřicet let. „Prošla jsem dvěma firmami na výrobu květin. Každá od ní pak ustoupila. Mám ráda ruční práce a módu, proto jsem odkoupila výrobní technologie a založila společnost Moraviaflor,“ přibližuje Synková.

Bylo by jí líto, kdyby výroba květin zanikla. Růže, kamélie, lilie a mnohé další krásné rostliny vznikají z hedvábí, kůže, vlny, bavlny nebo třeba juty. Každý kus je originál. „Výroba je náročná. Musí se natužit látka, vysekat lístky, ručně obarvit, vylisovat a pak teprve začíná montáž květu,“ popisuje zakladatelka.

Dodává, že bez týmu šikovných spolupracovnic by se neobešla. Neustále vymýšlí spousty vzorů, které zdobí doplňky krojů, šatů či ozdob do vlasů.

Výrobky putují i do zahraničí. „Do Švýcarska vyvážíme vánoční ozdoby z husího peří. Zásilky putují i do Austrálie,“ říká Synková.

Jejich květy zdobily třeba čelenku modelky Nikol Švanterové na soutěži krásy Miss Universe v Los Angeles v roce 2015.

Doplňky od její firmy pravidelně odebírá plzeňské divadlo Josefa Kajetána Tyla. „Bohužel nás ale drtí čínská konkurence. Vyrábí z plastů a barviv, které u nás nejsou povolené,“ upozorňuje podnikatelka.