Uhřice jsou už osmou obcí, která se organizování cyklovýletu ujala. První bylo Úsobrno, v dalších letech se postupně střídaly všechny obce, které leží na trase závodu. „Chtěli jsme udělat nějakou akci, která by propojila všechny vesnice Malé Hané a při níž by se mohly obce veřejnosti nějak představit. Cyklovýlet byl ideální," vysvětlila bývalá starostka Úsobrna a iniciátorka výletu Miroslava Strnadová. Akce je stále oblíbenější. „Když jsme začínali, nevěděli jsme, jestli se to chytne, nebo to bude propadák. Na první ročník nakonec přijelo kolem dvou set cyklistů a v loňském roce už to bylo čtyřikrát tolik. To nás samozřejmě velice povzbudilo," doplnil starosta Šebetova Zdeněk Čížek.

Trasa výletu vede devíti obcemi. Letos začne v Uhřicích, následují Cetkovice, Světlá, Šebetov, Vanovice, Borotín, Malá Roudka Skočova Lhota, Velké Opatovice, Úsobrno a cíl je opět v Uhřicích. V každé obci bude pro účastníky připravený program. „Nachystáme občerstvení a také nějaké drobnosti pro účastníky před hasičskou zbrojnicí," zmínil starosta Vanovic Petr Dvořáček. Občerstvení a prohlídku arboreta nabídnou v Borotíně. „Kdo bude chtít, může ochutnat místní koláčky nebo slivovici. Pro všechny účastníky výletu bude vstup do arboreta zdarma," objasnil starosta Borotína Zdeněk Toul.

Na cyklovýlet se už poněkolikáté vydá také Josef Kurfirst z Šebetova. „Pojedu okruh s vnoučaty, mám podobné akce rád," řekl. Akci vítají i starostové. „Je to samozřejmě skvělá reklama pro celý mikroregion. Lidé nejenže lépe poznají okolí místa, ve kterém žijí, ale zároveň vidí, jak to vypadá v okolních vesnicích. Jestli se tam hezky starají o obecní zeleň nebo se jim rozpadají silnice," myslí si Toul, který je zároveň také předsedou mikroregionu Malá Haná. Souhlasí s ním i starosta Šebetova. „Díky společné organizaci se vzájemně poznají i starostové okolních vesnic. Navíc to vede lidi k aktivnímu sportování, což je určitě skvělé," dodal Čížek.

Registrace závodníků začne v Uhřicích v devět hodin ráno, výlet odstartuje v deset hodin od hřiště. „Počítáme, že se první účastníci budou do Uhřic vracet kolem druhé hodiny. To už v obci začne i doprovodný program," upozornil Ecler. Diváky čeká vystoupení mistra Evropy a několikanásobného mistra světa v biketrialu Martina Kakáče nebo taneční zábava. „Přímo výletu se již poněkolikáté zúčastní jezdec na vysokém kole Josef Zimovčák a senátor Jozef Regec," doplnil Toul.

MARIE JAHODOVÁ