Program zahajuje kapela aKamarádi, která vznikla teprve loni na podzim, avšak má za sebou již vítězství v jihomoravském kole hudební soutěže Porta. Pobaví svými vtípky a skvělou muzikou. Po koncertě aKamarádů se děti shromáždí opodál k soutěžím a tvořivým dílničkám. Mohou si vyrobit třeba elektrickou kytaru z kartónu, nechat zaplést copánky nebo pomalovat obličej. „Hlavní letošní změnou je zaměření festivalu jak pro dospělé, tak pro děti,“ upozorňuje pořadatel festivalu Martin Müller.

Za chvíli již spouští siláckou show Franta Šebela. „A kdo nebude chtít přijít dobrovolně, nezapomeňte, že toho klidně můžu odnést na pódium v zubech,“ naoko straší děti silák Franta.

Obrázky dětí míjejí od pátku lidé v centru Adamova. A ne ledajaké. Čtyři pomalované plachty, každá o velikosti přibližně šest krát pět metrů, ozdobily stěnu nové haly tamní společnosti Eden.
Dětské obrázky místo reklamy. Novou halu ozdobily obří pomalované plachty

Je připravený ohýbat železné tyče a trhat telefonní seznamy. Zapojí i nejmenší diváky. Nechá je, aby se pokusili přetrhnout telefonní seznamy, což se podaří jen jedné dívce. Po chvíli však již silák trhá několikanásobně silnější telefonní seznam a sklízí mohutný potlesk.

Díky tomu, že účinkující se střídají na dvou pódiích, nevzniká žádná prodleva při chystání hudební aparatury jednotlivých kapel a program skutečně „odsýpá“. Takže na druhém pódiu je již připravená hudební skupina Rockfór a po siláckém vystoupení se většina návštěvníků přesunuje tam. Kapela, která začínala před mnoha lety jako dětská skupina Kaštánci, dnes vystupuje převážně se svými autorskými písněmi.

Zdroj: Deník / Marie Hasoňová

Další letošní novinkou je soutěž v pití piva. Na první výzvu se sice žádní zájemci nepřihlásí, ovšem o něco později je již pořadatel úspěšnější a tři muži a tři ženy stanou před pódiem. Soutěž spočívá v co nejrychlejším vypití lahve piva. „V příštím vstupu vás čeká další pivní soutěž, takže kdo teď zaváhal, může se přihlásit později,“ snaží se od mikrofonu navnadit diváky Martin Müller.

Fotbalista Olympie Ráječko (v zeleném) Jan Ovčačík.
Přiznal neregulérní srovnávací gól. Fotbalista Ovčačík neuznává "Boží ruky"

Do Horní Lhoty se vydal i Jan Ševčík z Blanska. Vyrazil s celou rodinou pěšky, takže spojil zdravý pohyb s kulturou. „Nejvíce se těším na vystoupení kapely HD acoustic,“ říká Ševčík s tím, že Kaštánek fest jej přilákal hlavně tím, že šlo o akci vhodnou pro celou rodinu včetně dětí.

Po kapele Rockfór diváky pobaví osmiletý kytarista Ríša Dobiášek, který se poslední dobou stále častěji objevuje na různých akcích. Jeho repertoár tvoří především rockové skladby z dílny kapel, jako je katapult, AC/DC a dalších.

Na velkém pódiu se mezitím připraví skupina HD acoustic. Kapela, která má za šest let své existence v Blansku slušnou základnu fanoušků, zahraje největší bigbítové pecky v akustické úpravě. „Helmutova stříkačka, Abraxas, Tublatanka, Pink Floyd nebo Vítkovo kvarteto – to je jen malý výčet z repertoáru blanenských rockerů,“ popisuje Martin Müller, pořadatel a člen kapely v HD acoustic v jedné podobě.

Hasičská zbrojnice. Ilustrační foto.
Dobrorovolní hasiči v Lysicích a v Kunštátu se budou stěhovat

Dále se představí úžasná kytaristka Agáta Konečná, která oslavila teprve svoje šestnácté narozeniny. Předvede dechberoucí set metalových skladeb od kapel Metallica, Dream Theater a dalších. Program zakončí hudební skupina Sanitka. „Loni se jejich autorské skladby mimořádně líbily, a tak jsme ji zařadili i do letošního ročníku. Břeclavskoblanenský bigbít s originálními texty a svéráznou muzikou s charismatickým lídrem Jirkou Dvořákem je parádní tečkou za letošním Kaštánek festem,“ doplňuje Müller.