Jedním znich byla izastupitelka Anna Smejkalová, která už nepodporuje nynější koalici složenou zKDU–ČSL, ODS, Nestraníků a jednoho zastupitele za Sdružení nezávislých kandidátů Kunštátské fórum. Koalice tak vpatnáctičlenném zastupitelstvu nyní disponuje jen sedmihlasy.

Po odchodu nespokojenců zůstalo vkunštátské místní organizaci občanských demokratů pouze pětčlenů.

Ve svém prohlášení uvedli rebelanti jako důvod svého kroku nesouhlas spolitikou vedení místní organizace a jejího předsedy Jana Císka. Kromě toho také nechtějí dále podporovat kunštátského starostu Pavla Gőpferta zvoleného za ODS. „Vadí nám na něm jeho arogantní chování vůči některým členům ODS idalším lidem vKunštátě,“ uvedla pro Blanenský Deník zastupitelka Anna Smejkalová.

Gőpfert podle ní neakceptuje cizí názory a neoprávněně se snaží zasahovat do vnitřních věcí místní organizace, přestože není jejím členem. „Například neoprávněně navrhoval udělení stranické důtky mému otci, mě samotnou vyzýval kodstoupení ze zastupitelstva,“ popsala Smejkalová. Přesto ale podle svých slov nebude požadovat jeho odvolání.

Pavel Gőpfert obvinění odmítá. „Je to nesmysl. Ale kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde,“ řekl starosta. Jeho slova potvrzuje imístostarosta Petr Sojka. „Plníme program rady iobčanských demokratů. Je mi líto, že uněkterých jejich členů převažuje osobní averze nad snahou udělat maximum pro obyvatele Kunštátu,“ řeklSojka.

Podle starosty Gőpferta se krokem Smejkalové moc věcí nemění. „Sjejí podporou jsme nemohli počítat už dříve. Pro naše plány hledáme vždy podporu napříč zastupitelstvem,“ vysvětlil.

Předseda kunštátské místní organizace ODS Jan Císek, včera nebyl kzastižení. „Dlouhodobě neřešil problémy uvnitř místní organizace. Nereagoval na připomínky členů a jejich výhrady kfungování povolební koalice. Vposlední době pro časovou zaneprázdněnost nesvolal schůzi, přestože jsme jej oto několikrát žádali,“ postěžovali si nespokojenci.

Pro předsedu oblastní rady občanských demokratů Vlastimila Sehnala byla situace vkunštátské místní organizaci strany překvapením. „Dovídám se to až teď. Ale členové samozřejmě mají právo stranu opustit,“ poznamenal Sehnal.(pj)