Jeho slova potvrdil velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček. Podle něj mají tyto potíže na svědomí chudí lidé, kteří hledají v popelnicích cokoli, co lze zpeněžit, třeba vratné lahve nebo železo. „Když to vidíme na kamerách, pošleme tam hlídku, aby je nepořádek nechala uklidit, případně rozdala pokuty. Pokud narazíme na pytle a v kontejnerech už není místo, voláme na odbor životního prostředí, aby je nechali uklidit,“ popsal postup Sedláček.

Odpadová společnost Respono tvrdí, že takový nepořádek odklízí pravidelně. „Když mi někdo zavolá, jedeme to tam uklidit, i když nemusíme. Likvidujeme i černé skládky. Osmnáctého dubna jsme dokonce kontejnery čistili a dezinfikovali a udělali jsme to zadarmo,“ oznámil vedoucí svozu ve Vyškově Václav Podrápský. Dodal, že někde je opravdu kontejnerů potřeba víc a že firma je schopná zajistit i víc svozů.

Tři domy na náměstí v Ivanovicích na Hané se rozhodlo vedení města zbourat
Víc místa pro auta. Ivanovičtí chystají proměnu náměstí

S tím souhlasí i vedení Vyškova. „Někde je potřeba přidat další kontejnery, ale někde je to jen o zodpovědnosti lidí. Zvýšit počet svozů je extrémně drahé. Jsme také hodnocení za nakládání s odpadem. Pokud budeme mít moc kontejnerů a popeláři budou vynášet i téměř prázdné popelnice, dostaneme méně peněz do rozpočtu,“ vysvětlil místostarosta Karel Jurka.

Proto chystá město novinku. Podle Jurky to bude jakási úklidová četa rychlého nasazení. Kdokoli může zavolat nebo napsat e-mail o nepořádku a skupina ho přijde uklidit.

S podobným problémem jako ve Vyškově se setkávají i obyvatelé Blanska. „Město odpad u popelnic, jako spotřebiče nebo třeba nábytek, jednou měsíčně odváží do sběrného dvora a dvakrát do roka přistavuje na vytipovaná místa velkoobjemové kontejnery. Také má deset pracovníků od úřadu práce, kteří na pořádek dohlíží,“ popsal tamní systém vedoucí blanenského odboru komunální údržby Martin Sklář.

TOMÁŠ SMUTNÝ

Osm soch z dvaadvaceti v katastrofálním stavu letos opraví na zámku ve Slavkově u Brna.
Kolem soch ve Slavkově u Brna postaví lešení. Začnou s jejich opravou