Jedná se o jedno z nejrozsáhlejších zalesňování za poslední léta v rozsahu zhruba pěti milionů korun. Masivní výsadbu si vyžádala těžba po kůrovcové kalamitě. Se sázením stromků pomohou studenti Mendelovy univerzity v Brně, pod kterou podnik spadá.

Akát a dvojice jasanů. Tři stromy začnou dřevorubci kácet v pondělí v blanenském zámeckém parku. Jsou ve špatném stavu a jejich odstranění doporučil dendrolog.
FOTO: Tři stromy v blanenském zámeckém parku půjdou k zemi

Loni lesníci obdobně osázeli plochy o velikosti 46 hektarů a o rok dříve 30. Změny souvisejí s klimatickou změnou. „Na našich pozemcích naštěstí nemáme po kůrovcové kalamitě velkoplošné holiny. Jedná se o plochy na různých místech v jednotkách hektarů. Na našich polesích dominují smíšené lesy před smrkovými monokulturami," uvedl ředitel ŠLP Křtiny Tomáš Vrška.

Vtipálci a karanténa? Jihomoravané se baví u Titanicu, pošťáky si dobírá Rambo

Dodal, že lesníci využívají z části sazenic z vlastních školek, zbytek ale musí nakoupit. Náklady na jeden vysazený strom včetně lidské práce a transportu vyjdou zhruba na deset korun. Výsadba začala v polovině března a hotová má být koncem dubna. „Vysazujeme zejména listnaté stromy jako dub, aby byly lesy do budoucna odolnější. Celkem je to letos šestnáct druhů dřevin," upřesnil Vrška.

Ilustrační foto
Léto před Velikonocemi? Na jižní Moravě bude až 22 stupňů

Nová výsadba se týká všech tří polesí od okraje Brna až po Blanensko. Podnik hospodaří na lesních pozemcích o výměře 10 205 hektarů.