K neděli zdravotníci na jihu Moravy naočkovali alespoň první dávkou skoro 177 tisíc obyvatel. „Podle dodávek vakcín, které jsou nyní aktuální, jsme schopní vyočkovat první dávkou do konce července všechny, co budou mít zájem. Počítáme, že to bude sedmdesát procent obyvatelstva nad patnáct let,“ oznámil hejtman Jan Grolich.

Pro následující období má dorazit větší dávka vakcíny Pfizer. „Pro Jihomoravský kraj to bude znamenat řádově až sto třicet tisíc vakcín dohromady za květen a červen,“ uvedl Grolich.

Sommelieři a vinaři na jihu Moravy se potýkají s následky Covid-19. Právě smysly jsou přitom pro jejich práci zcela zásadní. Ilustrační foto.
Přišli o čich a chuť: Musíme trénovat, říkají sommelieři a vinaři z jihu Moravy

Nejvíce obyvatel naočkují zdravotníci ve velkokapacitních očkovacích centrech. Vyškovské se bude stěhovat z prostor tamní nemocnice do sportovní haly.

Největší kapacity jsou na brněnském výstavišti.„V uplynulém týdnu jsme očkovali denně téměř dva tisíce lidí. Z toho se jich asi jedenáct set až dvanáct set přeočkovává, zbytek jsou prvovakcinace,“ informovala mluvčí bohunické fakultní nemocnice Veronika Plachá. Aktuálně tam očkují hlavně skupinu sedmdesátníků a chronické pacienty.

Očkování na jihu Moravy k neděli 18. 4.:

očkovaní celkem: 176 625 (14,6 %)
očkovaní 80+: 35 168 (69,7 %)
plně očkovaní celkem: 104 628 (8,6 %)
plně očkovaní 80+: 25 873 (52,1 %)
očkováno praktickými lékaři: 49 244

vakcíny:
přijato: 307 048
očkováno: 281 253

očkovací centra:
Výstaviště, Brno; Sportovní hala, Blansko; Dům školství, Břeclav; Společenský dům, Hustopeče; Městské kulturní středisko, Kyjov; Dům kultury, Hodonín; Nemocnice Vyškov; Sportovní hala, Znojmo

Podle Grolicha má být na jihu Moravy kompletně proočkovaná skupina starších sedmdesáti let a učitelů do konce tohoto týdne. „Možná i chroničtí pacienti, ale to bych ještě nebral jako bernou minci,“ doplnil hejtman.

Nevyužitá Bohéma

Zatím nevyužité zůstává připravené očkovací centrum v bývalé restauraci Bohéma pod brněnským Janáčkovým divadlem. Vedení Jihomoravského kraje s ním prozatím nepočítá. „Zvládáme očkovat v našich centrech a na výstavišti. Navíc kapacitu existujících center lze v případě potřeby i podstatně navýšit,“ sdělil Deníku Rovnost krajský mluvčí Michal Cagala. Na výstavišti je podle něj možná až hranice přesahující sedm tisíc lidí denně.

Nevyužití centra mrzí ředitele Společnosti Podané ruce Jindřicha Vobořila. Podle něj je důležité naočkovat obyvatele co nejdříve. „Každý týden hraje roli,“ upozornil. Organizace měla provoz zajišťovat.

Chceme lepší testování dětí, když už jsme na to přistoupili, zlobí se rodiče žáků, kteří se vrátili začátkem týdne do škol.
Chceme lepší testy pro děti: rodiče i radnice Znojma píšou dopis ministrovi

S očkováním pomáhají také praktičtí lékaři. Pacientům podávají především vakcíny Astra Zeneca. „Měla by chodit v počtu deseti tisíc dávek pro kraj za týden. V nejbližší době je ještě budeme rozvážet za pomoci hasičského záchranného sboru,“ informoval šéf jihomoravského Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka.

Očkování od A do Z

Při rozdělování vakcín se snaží zvýhodnit oblasti, kde je prozatím naočkovaných méně obyvatel starších osmdesáti let.

Hejtman Grolich na konci minulého týdne oznámil, že už začali připravovat strategii očkování od září dále.