Příchozí si vyzkoušeli různé technické pokusy a mohli tak pochopit principy běžně používaných přístrojů. „Herna je moc zajímavá. Nic podobného jsme tady ještě neměli. Myslím, že pro děti je zde spousta poučných věcí," řekl jeden z návštěvníků Jaromír Přibyl, který do herny vyrazil se svou šestiletou dcerou Kateřinou.

Dílnu zaplnila řada modelů vyrobených často z předmětů denní potřeby. Zákony přírodních věd na nich příchozím podrobně vysvětloval profesor Vysokého učení technického v Brně Pavel Ošmera. „Moje motto je hrou k tvořivému myšlení," pousmál se muž. Ošmera měl ve Valchově v sobotu navíc přednášku Od suvenýru po strukturu grafenu aneb Jak jsem na to přišel.

Herna nebude otevřená stále, ale v pravidelných intervalech. Ty se budou opakovat zhruba každých čtrnáct dnů. „Nemůžeme si dovolit platit zaměstnance, který by měl na starost pouze hernu. Pokusíme se požádat o dotaci, která by to mohla změnit," uvedla před otevřením herny valchovská starostka Jindřiška Brožová s tím, že součástí herny bude také spolupráce s Technickým muzeem Brno a přednášky uznávaných odborníků. Ve Valchově bude například přednášek profesor Miloslav Druckmüller. Odborník na matematické zpracování fotografií zatmění slunce a dalších vesmírných jevů.