„Taková rarita a ve Vanovicích? To jsem si přece nemohl nechat ujít," hlásí před polednem Alois Elbl z nedaleké Velké Roudky.

Někteří z přihlížejících přicestovali z větší dálky. „Četl jsem o tom na internetu a zpočátku jsem tomu ani nechtěl věřit. Proto jsem si vzal volno a vyrazil," svěřuje se Jiří Jiřík z Brna.

Na to, že jde sice o netradiční, ale přeci jen restaurátorský zákrok, se lidé po celou dobu dobře baví. „Nachystali jsme i nějaké občerstvení, protože jim chceme touto lidovou slavností svým způsobem poděkovat, protože nám rekonstrukci z velké části sami umožnili," zdůrazňuje vanovický farář Pavel Freitinger.

Odborníci opraví i druhou kostelní věž a práce si dohromady vyžádají náklady ve výši čtyř milionů korun. „A skoro tři čtvrtě milionu korun se nám podařilo vysbírat přímo od lidí. Většina z nich ochotně přispěla," připomíná Freitinger.

Elbl je jedním z nich. „Myslím, že skoro každý evangelík neváhal a nějakou tu korunu oželel. Jedna má známá přispěla třeba třemi tisíci korun," říká pětasedmdesáti­letý muž.

Škola hlásí zavřeno

Slavnostní atmosféru celého dne ve Vanovicích dokládá i to, že děti nemusely do školy nebo do školky. „Původně jsme na dnešek s kolegyní připravily výchovný koncert, ale děti se tak těšily, že jsme se prostě museli přijít podívat. Je to historická událost," sděluje své dojmy nadšená učitelka Margit Čížková.

Na úterý určitě dlouho nezapomene ani vedoucí party dělníků, kteří kostel opravují, Luboš Rous. „V červenci nás čeká to samé ještě jednou, to budeme nasazovat druhou věž. A až se to podaří, skončí práce, které se věnuji už deset let. Před tolika lety jsme při opravě lodi kostela zjistili, v jak špatném stavu konstrukce věži byly. Hrozilo dokonce zřízení. Ale nakonec všechno dobře dopadlo," oceňuje odborník z Brna.

Posledních oprav se věže dočkaly v roce 1984, kdy do jedné z nich uhodil blesk. „Teď však bude po vizuální stránce vypadat mnohem lépe. Nejenže měď září do dálky, ale když už stojí kolem kostela lešení, využijeme toho, opravíme fasádu a alespoň pohledovou část stavby nově natřeme," popisuje další novinky, na které se místní mohou těšit, Freitinger.