S instalací plastik na své původní podstavce začali restaurátoři v pátek už před osmou hodinou ráno. První na řadě byla socha Siegfrieda na blanenském Wanklově náměstí. Plastiku, pečlivě zabalenou do ochranné fólie, nejprve zvedá malý autojeřáb do výšky. Poté do litinového podstavce sochy restaurátor připevňuje závitové tyče. Ty potom přesně zapadnou do otvorů v betonovém podstavci. Teď už jen ze sochy odmotat fólii a všichni kolemjdoucí zase mohou dílo obdivovat.

Stejná procedura čeká i sochu anděla na blanenském zámku. „Demontáž soch byla určitě náročnější, protože to nikdy nevíme, co nás čeká. U soch na Wanklově náměstí jsme museli při demontáži použít dokonce endoskop. Teď při jejich instalaci už máme všechno připravené předem, takže to jde rychleji," řekl restaurátor Jiří Marek.

Siegfried a anděl

Zatím se do Blanska vrátily sochy dvě. „Siegfriedovi chyběla na jedné noze ostruha, takže jsme ji dodělali. Zjistili jsme ale, že litinový podstavec, na kterém stál, byl už velmi rozpraskaný a nebylo už možné ho opravit. Nahradili jsme ho tak novým," popsal restaurátor.

Větších úprav se dočkala socha Modlícího se anděla z blanenského zámku. „Andělovi chyběly dlaně a křídla. Díky zaměstnancům blanenského muzea se podařilo zjistit, že totožný anděl stojí i na hrobce v Lysicích. Toho jsme si proto vypůjčili a podle něj jsme chybějící části vyrobili, tak, aby byly stejné jako originál," vysvětlil Marek s tím, že obě sochy prošly také kompletní povrchovou úpravou.

Tím však práce restaurátorů nekončí. Zbývá totiž zrestaurovat ještě pět uměleckých děl. „U nich jsme teď asi v polovině práce. Počítáme, že v druhé půlce srpna je dokončíme a vrátíme sem do Blanska," sdělil Marek.

Přes čtyři sta tisíc

Zároveň restaurátoři vyčistí betonové podstavce vodou. „Také jsme se domluvili, že vyrobí nové tabulky s popisky jednotlivých soch. Ty budou litinové, aby byly se sochami v jednotném stylu," uvedl Jaroslava Musilová z odboru investičního a územního rozvoje Městského úřadu Blansko.

Celkem za obnovu soch Blansko zaplatí přes čtyři sta dvacet tisíc korun, větší část ale pokryje dotace.

Plastiky z devatenáctého století jsou pro Blansko významnými uměleckými díly. „Blanenská umělecká litina byla totiž výrobní artikl, který se stal velmi slavným a rozšířil se nejen po celé Evropě, ale dokonce i v zámoří. Jde o typicky blanenskou slavnou výrobu," informovala dříve ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová.