Město by tak totiž přišlo o zhruba dva a půl milionu korun. Někteří zastupitelé to dávají za vinu technickému dozorci projektu Lukáši Hrdličkovi, který je zároveň zastupitelem města, a starostovi Kunštátu Zdeňku Wetterovi. Loni v říjnu je vybídli, aby se vzdali svých zastupitelských mandátů. Ani jeden z nich to neudělal. „Pokud finanční úřad dojde ke stejnému závěru jako fond, budeme na zastupitelstvu zvažovat vyslovení nedůvěry starostovi. Pevně věřím, že starosta pak ze svého jednání vyvodí osobní odpovědnost a odstoupí sám," řekl předseda kunštátského finančního výboru a zastupitel města Petr Sojka.

Nedostatky našli před časem pracovníci fondu ve výsadbě dřevin, úpravě cest a trávníků. „Na určité problémy průběžně upozorňovali. Část vysazených stromů měla být podle projektu podstatně větší. Starosta se účastnil kontrolních dnů a podepisoval faktury. Kdyby na výtky fondu reagoval a usiloval o nápravu, nemuseli jsme o část dotace přijít," sdělil zastupitel Marek Lepka.

I on řekl, že pokud finanční úřad ztrátu dotace potvrdí, starostovi vyjádří svou nedůvěru. „Pokud město na tyto chyby doplatí, budu hlasovat pro jeho odvolání. Pan Wetter i pan Hrdlička se zpronevěřili zastupitelským slibům," míní Lepka. Na výsledky šetření finančního úřadu již zastupitelé netrpělivě čekají. „Zahájili jej loni v říjnu a slíbili nám, že si pospíší. Celkem na to mají šest měsíců, takže do dvou měsíců musí být jasno," upřesnil Sojka.

2,5milionu korun. To je zbylá částka dotace, kterou Státní fond životního prostředí odmítá Kunštátu proplatit za obnovu Panské zahrady.

Ačkoliv má již město rozpočet pro letošní rok schválený, některé investiční akce z něj bude možná muset vyškrtnout. „Dva a půl milionu nám bude chybět. Například na opravy chodníků a cest," sdělil Sojka.

Starosta Kunštátu Zdeněk Wetter předpokládá, že již v únoru budou výsledky šetření známé. „Těžko říct, jestli to něco zvrátí. Do jisté míry to může ovlivnit rozhodnutí fondu k horšímu nebo lepšímu," uvedl Wetter. Ke svému případnému odvolání se zatím nechce vyjadřovat. „Budu to řešit, až k tomu dojde. Jako své pochybení vidím to, že jsem včas nerozpoznal určitá rizika a spoléhal jsem na lidi, kteří realizaci projektu zajišťovali. To jsem přiznal i na zastupitelstvu," vysvětlil.

Mluvčí Finančního úřadu Jihomoravského kraje David Stančík řekl, že nemůže ani naznačit, jak šetření postupuje. „Ze zákona se nelze vyjadřovat ke kauzám v procesu, ani těm uzavřeným," uvedl.

Lukáš Hrdlička trvá na tom, že některé nedostatky projektu nebyly tak zásadní, jak určil fond. Dokázat to chce znaleckým posudkem. A prostřednictvím města jej letos v lednu doručil finančnímu úřadu k posouzení. „Posudek se týká habrů, jejichž výsadbu fond napadal především. Podle něj měly být větší a jejich cena byla přemrštěná. Soudní znalec je ale toho názoru, že cena za habry se nevymyká standardu. Chci dokázat, že pochybení nebylo natolik zásadní, jak shledal fond," popsal Hrdlička.

Například radní města Aleš Havelka se domnívá, že lze těžko označit za viníka konkrétního člověka. „Myslím, že celkovým vlažným přístupem zainteresovaných lidí došlo k celkovému zpoždění projektu. A jak se postavím k tomu, když budou zastupitelé hlasovat o odvolání starosty? O tom teď vůbec nechci spekulovat. Zatím nikdo nepotvrdil, že došlo k osobnímu pochybení," řekl Havelka.

Radní Iva Uhrová uvedla, že některé rostliny v Panské zahradě usychají. „Ale může to být způsobené i podložím. Situaci řešíme a uvidíme, s jakým závěrem přijde finanční úřad," podotkla Uhrová.

S obnovou Panské zahrady je spokojený kastelán zámku Radim Štěpán. „Od poloviny šestnáctého století byla součástí zámeckého areálu. Jako památkáři jsme se k obnově vyjadřovali, projekt vychází z dochované historické dokumentace. Účastnil jsem se i kontrolních dnů v rámci projektové přípravy. Myslím, že oprava se povedla," zhodnotil.