Drakiáda odstartuje v jedenáct hodin. Nějakou dobu ale potrvá registrace soutěžících a předvedení všech soutěžních draků. Součástí přehlídky budou i ukázky létání s akrobatickými draky.

Od jedné do čtyř hodin budou na programu jednotlivé soutěže. A to hned čtyři každá v několika věkových kategoriích. Soutěž o nejkrásnějšího draka potrvá po celou dobu akce a zúčastnit se jí mohou pouze ti, kteří draka vlastnoručně vyrobili. „Bude se hodnotit hlavně provedení draka a to, jak ho soutěžící umí dostat do vzduchu," přiblížil za pořadatele Milan Jahoda.

Draci akrobati

Pak přijdou na řadu dovednostní závody. V soutěži v létání jednolankových draků jde především o zvládnutí techniky jednotlivých letových figur. Následovat bude soutěž v ovládání dvoulankových akrobatických draků, která je určena především pro začátečníky. Drakiádu zakončí freestyle létání akrobatických draků vyhrazené pro zkušenější letce. Musí se při něm dodržovat různá pravidla let například musí trvat od šedesáti do devadesáti sekund.

Na drakiádu v Bořitově obvykle přijíždí řada diváků. Na návštěvnost má největší vliv počasí. „Když je hezky a fouká, bývá nebe plné draků. Předloni bylo v jednu chvíli na obloze přes padesát draků, a to ještě nebyli vypuštění všichni. Loni se bohužel počasí nevydařilo a byli jsme tu téměř sami," doplnil Jahoda.

Vyhodnocování soutěží a předání cen bude vždy po každé disciplíně.

PAVLA HLOUŠKOVÁ