Do dvou let by měl v Boskovicích vzniknout nový nákupní areál na ploše sedmadvaceti tisíc metrů čtverečních. Občanskému sdružení Nesehnutí z Brna se to však nelíbí. Jeho členové zveřejnili své připomínky a vyzvali obyvatele města, aby se zapojili do diskuze o novém obchodním domě.

Podle Jiřího Koželouha z Nesehnutí se členové organizace zabývali několika otázkami. „Protože se má jednat o opravdu rozsáhlou stavbu, chtěli jsme společně s lidmi probrat například, co přinese nárůst dopravy ve městě nebo zda nová stavba neohrozí obchody v centru města. A hlavně, jestli lidé nový obchod vůbec chtějí,“ nastínil Koželouh s tím, že podle studie má být součástí areálu parkoviště pro dvě stě čtyřicet vozidel. „Do areálu by mělo každý den přijet okolo třinácti set osobních a čtyřiatřicet nákladních aut, celková doprava by měla vzrůst o sedmnáct procent,“ uvedl.

K obavám občanského sdružení se připojuje i podnikatel Milan Huzlík, který je majitelem jednoho z obchodů na Masarykově náměstí v Boskovicích. „Určitě přijdeme o zákazníky. Každý nový obchod představuje konkurenci. Myslím, že menší živnostník v českých zemích vymírá, až úplně skončí,“ vyjádřil se Huzlík, který dodal, že lidé stejně budou i nadále jezdit nakupovat do Brna. „Je tam prostě větší výběr, lidé jsou zvyklí tam nakupovat,“ podotkl.

Brněnské Nesehnutí vydalo kvůli stavbě obchodního centra informační letáky se svými připomínkami, které organizátoři protestů roznesli po Boskovicích. Své výtky mohli lidé adresovat na Krajský úřad Jihomoravského kraje. Doteď toho nikdo nevyužil. „Obdrželi jsme pouze nesouhlas občanského sdružení Nesehnutí, vyjádření veřejnosti nikoliv,“ potvrdil tiskový mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.
Podle Jiřího Koželouha by však lidé o věci diskutovat měli. „Buď o této možnosti lidé vůbec nevěděli, anebo prostě nemají zájem. Chceme jim ale dát možnost vyjádřit se, proto každý názor uvítáme,“ dodal.