Mimořádně špatná situace je například ve Všechovicích, které leží kousek z hranicí Blanenska. „Signál je u nás velice kolísavý. Na obecní úřad se nám lidé dovolají jen na pevnou linku. Chodíme telefonovat ven před budovu, kde je jedno místo se stabilním signálem,“ uvedl starosta obce Pavel Vejrosta. Potíže zaznamenávají především ve středu obce. Lidé tam podle starosty musí vyjít třeba na dvůr a hledat místo, odkud se dovolají.

Podobné problémy ztěžují život také obyvatelům nedaleké Skaličky. „Špatný signál trápí nejenom místní, ale také cyklisty a pěší turisty, kteří v letním období obec hojně navštěvují. Často se orientují podle internetových map, pro jejich použití potřebují dobrý mobilní signál,“ zmínil starosta Jiří Mráz. Podle jeho slov by jakékoliv zlepšení signálu přišlo vhod. Nedostatečný mobilní signál může vyřešit vysílač. Představitelé obcí o něm již začali jednat s operátory.

Šest sloganů od čtyř uživatelů vybrali zástupci blanenské radnice v malé letní soutěži, ve které se nechali inspirovat humorem na sociálních sítích v souvislosti s kampaněmi na podporu tuzemských dovolených.
V Blansku chce žít každý, nikdy nebo navždy. Vtipné slogany lákají do regionu

Stavbu vysílače by měl zajistit operátor Vodafone. Předpokládaná cena se pohybuje mezi pěti až šesti miliony. Plánují ho umístit do Újezdu u Černé Hory. „Snažíme se zajistit kvalitní mobilní pokrytí pro okolí Újezdu u Černé Hory. Stejně tak i pro ostatní části Blanenska, které se potýkají s problémy. Všechno je ale stále v jednání, proto věc nechceme více komentovat,“ informoval mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. Za nedostatečný signál může podle něj kopcovitý terén v okresu.

Obyvatelé Újezdu u Černé Hory na tom nejsou tak zle. Stačilo si zvolit operátora, který má v oblasti lepší pokrytí. Postavit vysílač na území obce však může výrazně pomoci okolním vesnicím. „Víme o tom, že situace v okolních obcích je opravdu kritická. Může tam jít až o život, když si kvůli signálu lidé nemohou zavolat ani pomoc. Proto jednáme o tom, že na našem kopci operátor postaví vysílač,“ upřesnil starosta Lukáš Nehyba.

Pavlína Baráková ze Spešova může doma volat pouze z jednoho místa. „Telefonovat můžu pouze z obývacího pokoje. Když komunikuji například s lékařem nebo bankou a hovor se několikrát přeruší, je to velice nepříjemné,“ svěřila se žena.

Tehdejší mluvčí T-Mobilu Patricie Šedivá již dříve řekla, že za špatným signálem může stát poloha obce. „Terénní nerovnosti, hlubší údolí či zákoutí kvalitu signálu podstatně narušují,“ uvedla. Také starosta Skaličky potvrdil, že je obec položená mezi dvěma kopci, a to může zapříčiňovat výpadky signálu.

Jako další důvod Šedivá uvedla peníze. „Není ekonomicky udržitelné mít v každé lokalitě vlastní vysílač. Při plánování zohledňujeme návratnost nemalé investice,“ dodala. Hodnotí náklady na pokrytí versus počet obyvatel.

Nedostatečné pokrytí mobilním signálem řeší také v obci Deštná a Horní Smržov, kde již podali žádost o územní povolení na stavbu nového vysílače.

KAROLÍNA LUNDOVÁ

IVA KOVAČIČOVÁ