1. MAŠKARNÍ KARNEVAL

Kdy? Sobota, 15.00 až 17.00

Kde? Letovice, zámek

Princezny, princové, rytíři, dvorní dámy, zámecká strašidla, šašci, králové i královny budou vítáni v sobotu odpoledne na letovickém zámku. Od tří do pěti hodin se tam totiž uskuteční maškarní karneval, který organizuje tamní dům dětí a mládeže. Pro děti i rodiče bude připraveno odpoledne plné písniček, soutěží a zábavy, tentokrát s nádechem středověku. Rodiče, kteří přijdou v bílém oděvu, mají vstup zdarma a obdrží dárek.

2. MYSLIVECKÝ PLES

Kdy? Sobota, od 20.00

Kde? Vanovice, kulturní dům

O tomto víkendu startuje plesová sezona. Tu ve Vanovicích otevírá tradičně myslivecký ples, který začne v sobotu v osm hodin večer. K tanci bude lidem hrát skupina Slza. Budou si moct pochutnat na myslivecké kuchyni nebo vyhrát v tombole třeba bažanta.

3. BĚH OKOLO BLANSKA

Kdy? Neděle, od 8.30

Kde? Klepačov, start i cíl u statku Samsara

Těm, kteří nabrali vánoční kila a nechce se jim samotným s tím něco udělat, vyšli vstříc organizátoři BOBu nebo-li Běhu okolo Blanska. Desítka přijde vhod rekreačním i závodním běžcům. To, jaká bude trať, prozradí počasí až v den závodu v neděli. Start a cíl závodu jsou v Klepačově na statku Samsara. S myšlenkou Běhu okolo Blanska přišel Michal Pekárek, který je zároveň ředitelem závodu, v organizačním týmu je i Zdeněk Novák z Horizontu Blansko. „Závod je atraktivní tím, že běžci obkrouží Blansko. Trasa vede hlavně po cyklostezkách a chodnících, ale i po lesních pěšinách," řekl Novák. Závod startuje v deset hodin, doba od půl deváté do půl desáté je určená prezenci účastníků.

4. VÝSTAVA SOCH

Kdy? Sobota, vernisáž v 17.00

Kde? Blansko, Galerie města Blanska

Na výstavu sochařky Dagmar Šubrtové zve Galerie města Blanska. Výstavu s názvem Salve vale zahájí sobotní vernisáž, která začne v pět hodin odpoledne. Úvodní slovo pronese kurátorka výstavy Radoslava Schmelzová. „Sochařka pro výstavu, jejíž pojmenování odkazuje k místnímu jménu Vallis baptismi, zvolila takzvaný site specific přístup. Neznamená to jen pracovat přímo s výstavním prostorem, ale hledat i obsahy identity lokality," láká na expozici Schmelzová. Výstava potrvá do šestého února.

5. NOVOROČNÍ KONCERT

Kdy? Neděle, 17.00

Kde? Blansko, katolický dům

Milovníci hudby mohou v neděli v podvečer zavítat do blanenského katolického domu. V pět hodin tam začne novoroční koncert nazvaný S Martini do nového roku. Vystoupí sbor dětí a mládeže Martini band.

6. TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT

Kdy? Neděle, 15.00

Kde? Letovice, kostel svatého Prokopa

Zpěvu koled, vánočních skladeb i vánoční mše si užijí ti, kteří v neděli odpoledne přijdou do letovického kostela svatého Prokopa. Na tříkrálovém koncertě tam vystoupí dětské pěvecké sbory Sluníčko a Carmina Základní umělecké školy Letovice, komorní pěvecký sbor Carpe diem při Městském kulturním středisku Letovice, Smíšený pěvecký sbor Bohuslava Martinů při Městském kulturním středisku Letovice za doprovodu varhan a komorního orchestru. Na klávesy a varhany zpěváky doprovodí Dagmar Lžíčařová a Marie Portlová.

LEONA PAROULKOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI