Jeden z blanenských hodinových manželů Tomáš Hoder se téhle práci věnuje už tři roky. „Napadlo mě to při dovolené na chatě. Bylo tam potřeba udělat spoustu drobných prací, na které neměl majitel čas, a tak jsem se toho chopil já," říká.

Kdo si myslí, že hodinového manžela potřebují výhradně ženy, mýlí se. „Mí zákazníci jsou z poloviny muži, z poloviny ženy. Často se také stává, že zavolá nějaký pracovně vytížený muž," pokračuje Hoder. Jeho zručnost a šikovnost využívají zákazníci jednorázově, ale i pravidelně. „U nás pracoval pan Hoder poprvé, když jsme kompletovali novostavbu. Teď si pro něj chystám seznam úkolů. Oceňuji i rychlost. Jeden den koupím komodu a on ji hned druhý den smontuje," pochvaluje si jedna ze zákaznic Milena Křížová.

Josef Ševčík z Knínic je novým hodinovým manželem na regionálním trhu. „Zkouším si takhle vydělávat asi půl roku. Teprve začínám, ale podle mě se profese hodinového manžela dostává do povědomí lidí čím dál víc," vysvětluje.

Práce jej baví a také se k ní dostal náhodou. Při práci elektroinstalatéra ho občas nějaká žena, která žila sama, požádala, aby například připevnil poličku. „Obvykle o moje služby mají zájem svobodné nebo rozvedené ženy. Jezdím spíše po vesnicích. Nedávno jsem jedné paní sekal trávník," vypráví. „Já jsem sama, sháněla jsem tedy někoho, kdo by některé mužské práce v domácnosti udělal. A tak jsem narazila na hodinového manžela pana Ševčíka. Opravoval u mě například světla, montoval digestoř. Je dochvilný, spolehlivý a šikovný," říká Gábina Povolná.

Pro Dalibora Pulce z Boskovic je práce hodinového manžela spíše koníčkem, a proto se nijak výrazněji nepropaguje. „Ne že bych někoho odmítal, ale zajdu pomoct i podle chuti nebo času. Myslím si, že by mě tahle práce uživila, ale musel bych jezdit i do větších měst," shrnuje.

V malých městech nepokryjí tyto služby ve většině případů práci na plný úvazek, která zručné kutily uživí. Možná i proto si účtují hodinoví manželé na Blanensku jedny v nejnižších cen v republice – zhruba dvě stě korun na hodinu.

ALENA HESOVÁ