O práci u policie snila devatenáctiletá Klára Kiliánová z Brna od dětství. „Nejprve jsem chtěla být pilotkou. Nakonec mi učarovaly policejní majáky,“ svěřila se mladá žena. Jako čerstvá absolventka střední školy brzy nastoupí ke strážníkům.

Dříve by si přitom musela ještě pár roků počkat. Zaměstnávat lidi mladší jednadvaceti let nově umožňuje městské polici novela zákona. Vstoupila v platnost v lednu. Má řešit problém, kdy se tabulková místa dlouhodobě nedaří obsadit. Jen v Brně je šestačtyřicet volných pozic.

V pondělí odpoledne silničáři zcela uzavřeli most u Černé Hory. Do konce roku povede doprava přes městys.
Černou Horu ucpe 15 tisíc aut denně. Kvůli předčasné uzavírce nebezpečného mostu

Chybějí strážníci
• V Brně schází zhrubapadesát strážníků.
• Prázdná místa mohou zaplnit i osmnáctiletí.
• V Blansku mají 19 strážníků a další nehledají.
• Ve Vyškově je 20 policistů, chtějí tam jednoho nového.
• Strážníci do jednadvaceti let nemohou řídit služební auto a používat zbraň

Jenže v menších městech je situace jiná. V Blansku mají plno – devatenáct strážníků. V Boskovicích do plného stavu chybí jeden člověk. V dubnu to bude víc. „Ze šestnácti strážníků zbude čtrnáct,“ poukázal ředitel boskovické městské policie David Krátký.

Výběrová řízení jsou proto v Boskovicích v plném proudu. „Máme tři uchazeče. Hodil by se spíše zkušený člověk nad jednadvacet let, který může používat služební zbraň a auto,“ vysvětlil Krátký.

Právě tato dvě omezení mohou v menších městech představovat spíš komplikaci a osmnáctiletým zájemcům cestu do sboru uzavřít. „Přesto se mladým nebráníme. Zájem o volná místa je malý,“ řekl velitel Městské policie ve Vyškově Petr Sedláček.

Ke zkušenějším uchazečům se přiklání také ve Slavkově u Brna na Vyškovsku. „Raději, aby měli licenci a průpravu ze státní policie či od vojáků,“ vyjádřila se velitelka tamních strážníků Radmila Fialová.

Ve Slavkově nyní hledají čtvrtého kolegu do týmu. „Ze šesti lidí jsme zatím vybrali dva. Nejmladší má čtyřiadvacet let. Teď je čekají psychologické testy,“ upřesnila Fialová.

O stejný počet pracovníků usilují i v nedalekém Rousínově. „Ukončujeme výběrové řízení. Starší policista by byl lepší, ale brali bychom i osmnáctiletého. Fyzické požadavky jsou pro starší často příliš náročné,“ uvedl rousínovský starosta Jiří Lukášek.

Ilustrační foto
I přes zákaz přejeli koleje. Řidičům teď hrozí pokuta nebo dokonce zákaz řízení

Strážníci pod jednadvacet let budí rozpaky i u některých obyvatel. „Takto mladý člověk ještě nemá dost sociálních zkušeností, aby vyhodnotil nějaký konflikt. Také stěží vzbudí respekt,“ reagoval na novelu například Ondrej Nagy z Blanska, který léta pracoval ve výchovném ústavu.

ADAM KUBÍK
ZUZANA PEKÁRKOVÁ