Na tamním hřbitově se ceny za pronájem hrobových míst pohybují od 280 korun za metr čtvereční hrobu na deset let. Ve Vyškově se ceník pronájmu naposled upravoval před dvěma lety. „Pronájem hrobu stojí dva a půl tisíce korun na deset let, v místní části Rychtářov je cena osmnáct set korun,“ přiblížila Ivana Pokorná z vyškovské správy pohřebišť.

Hřbitov v Blansku je podle Magdaleny Raabové, která má jeho správu na starosti, velmi udržovaný. „Skoro všechny hroby jsou u nás krásné. Snažíme se o to nejenom my, ale i lidé, kteří chodí uctít památku zesnulých,“ zhodnotila Raabová.

Vyškovský zimní stadion už má ledovou plochu i barevné sedačky.
První veřejné bruslení na novém stadionu? Na Mikuláše, slibuje město

V Blansku platí lidé za metr čtvereční hrobového místa pětatřicet korun za rok.

Nájmy hrobů
• Blansko: 35 Kč na m2/rok
• Boskovice: 2600 Kč/10 let (dvojhrob)
• Bučovice: 280 Kč na m2/10 let
• Vyškov: 2500 Kč za místo/10 let

Podle Františka Přikryla, který má na starosti hřbitov v Boskovicích, se tam najdou i zanedbané hroby. „Většina lidí se snaží starat o své hroby, ale najde se i dost neudržovaných. Ale to už je na lidech, je to smutné,“ konstatoval Přikryl.

Ceny hrobů se v druhém největším městě Blanenska liší podle rozměru. Dvojhrob stojí dva tisíce šest set korun na deset let, hrob polovinu.

Psycholožka Marie Vignatiová soudí, že Dušičky a péče o hrob mají hlavně pro starší lidi velký význam. „Jsou stále spojení s minulostí a uctívají památku svých blízkých alespoň tím, že se starají o hroby a snaží se je udržovat,“ řekla.

V minulosti vyhlášené lázně ve Velké Roudce se dočkají obnovy. Je hotový architektonický návrh. Stavět se může již za rok a půl.
Ve Velké Roudce lidé opět vyléčí své nervy i plíce. Lázně nabídnou i wellness