Původní předpoklad hovořil o tom, že odhadované náklady nových lázní s wellnesem jsou 330 milionů. „V současné době má projekční kancelář k dispozici téměř všechna potřebná vyjádření do stavebního řízení. Projektová dokumentace je v zásadě připravena na stavební úřad,“ uvedla v podkladech pro úterní jednání zastupitelstva vedoucí blanenského odboru správy a rozvoje Petra Skotáková.

V červnu chce město podat žádost o demoliční výměr na odstranění starého objektu lázní. K tomu by mohlo dojít příští rok na přelomu jara a léta. Pokud vše půjde hladce, nové lázně by stály o dva roky později. „I přes dramatický nárůst cen stavebního materiálu mnohdy v desítkách i stovkách procent se v současném stupni projektové přípravy daří držet předpokládaný rozpočet projektu výstavby s akceptovatelným nárůstem ceny,“ informovali úředníci blanenské zastupitele.

Moderní lázně? Sport i relax za 330 milionů.
Moderní lázně? Sport i relax přijde na 330 milionů

Z materiálů pro úterní jednání vyplývá, že má stavba samotných lázní včetně daně přijít na 390 milionů korun. Odhad nákladů na demolici je 20 milionů a dalších 10 milionů na úpravy areálu. Na nové energetické centrum, kde dosud kogenerační jednotky vyrábějí elektrickou energii pro Sportovní ostrov Ludvíka Daňka, počítá vedení města s 25 miliony. S ohledem na nekončící nárůst cen se však podle všeho nejedná o končenou cifru. „Myslím si, že město s lázněmi zaspalo a měly se řešit mnohem dřív. Byly jiné priority. Z mého pohledu se projekt mohl také udělat skromnější. Ale je to je věc názoru,“ řekl Deníku Rovnost opoziční zastupitel za KSČM Emil Pernica.

Více než pětačtyřicet let staré lázně má nahradit komplex tří budov. S nerezovým plaveckým bazénem s osmi dráhami a posuvným dnem. Projekt dále počítá s volnočasovým bazénem, vodními atrakcemi a wellnes částí s několika druhy saun a vířivkou. Vše doplní moderní posilovna s vlastním zázemím. Současné vedení města je přesvědčené, že finanční kondice města je i přes aktuální vývoj české ekonomiky stále velice dobrá. Blansko má nyní minimální dluhy a má nasmlouvané prodeje pozemků. Další pak připravuje.

Jen v průmyslové zóně Vojánky by pronájem a následný prodej pozemků městu vynesl kolem 158 milionů korun. „Peníze bychom použili právě na vybudování nových krytých lázní. Podobně jako prostředky za prodej pozemků v lokalitě v ulici Poříčí, kde se buduje místo původních skleníků obchodní centrum,“ sdělil již dříve Deníku Rovnost starosta Jiří Crha.

Sokol v krasu.
VIDEO: Mláďata sokolů se v Moravském krasu chystají do vzduchu, podívejte se

Za pozemky v Poříčí a dalších lokalitách, kde developeři plánují bytovou výstavbu, počítá Blansko s dalšími desítkami milionů korun. Z Národní sportovní agentury mohou Blanenští získat dotaci až 90 milionů korun. Podobnou částku mohou uvolnit ročně i z rozpočtu města. Aktuálně 82 milionů má město k dispozici na dlouhodobé zhodnocení. Zbytek může doplnit z překlenovacího nebo klasického úvěru.

Nové lázně plánuje město využít cíleně pro ekonomickou činnost. I proto bude možné na jejich výstavbu uplatnit odpočet daně. „Bude však nutné kompletně zrevidovat nájemní vztah na sportoviště na celém Sportovním ostrově Ludvíka Daňka mezi městem Blansko a budoucím provozovatelem sportovišť,“ stojí v materiálech pro jednání blanenského zastupitelstva.

Krytý bazén je v Blansku zavřený od loňského podzimu. Kvůli havarijnímu stavu. „Stav budovy byl rok od roku horší. Havarijní situace jsme řešili prakticky každou sezonu. Protože město rozhodlo o výstavbě nových lázní, nebyl cíl udělat novou vanu nebo střechu. Do bazénu se investovaly menší částky a prováděly lokální opravy. Těmi však už nešal zachovat bezpečnost provozu,“ uvedl po odstávce bazénu za provozovatele lázní jednatel městské společnosti Služby Blansko Zdeněk Grünwald.