Nová budova z betonu, skla a dřeva nabízí turistům prostornou vstupní halu s pokladnami, prodejnu suvenýrů a nové toalety. Zázemí v ní mají také průvodci a lodníci, kteří návštěvníky vozí v loďkách po podzemní říčce Punkvě. „Budova je na místě původní stavby, ale půdorysně je posunuta směrem k severu. Tím se příchozím otevřel vstup do jeskyně, který byl původně skrytý za budovou," popsal vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Nový je také přístup k přístavišti, výstup a nástup do lodí je zastřešený.

Jen automat s nápoji

Turisté však v nové hale nenajdou občerstvení. „Podmínky evropských dotací bohužel neumožňovaly, aby-chom je tam pořídili. Je to ale samozřejmě důležitá služba, takže momentálně jednáme s orgány ochrany přírody a snažíme se získat povolení na stavbu jednoduchého občerstvení naproti správní budově," uvedl Hebelka. Návštěvníci mají nyní k dispozici jen nápojový automat. „Uděláme vše pro to, abychom jim v příštím roce mohli nabídnout i občerstvení, protože to samozřejmě vyžadují," slíbil Hebelka.

Nabídku něčeho k jídlu u Punkevních jeskyní včera postrádali například Miloslav Brouček s partnerkou. „Jsme zde poprvé, takže nemáme srovnání s předchozím stavem. Budova je krásná, ale chybí zde občerstvení a také informační tabule. Složitě jsme hledali vchod i pokladny. To by se určitě mělo zlepšit. Pro ty, kteří to zde neznají, není dobře značená ani cesta k Punkevním jeskyním," zhodnotil mladý pár. Chybějících informačních tabulí si je Hebelka vědom. „V těchto dnech na tom pracujeme," dodal.

Nová budova měla zajistit lepší zázemí také pro zaměstnance. „Je pěkná, má ducha. Ale je zde ještě řada nedostatků. Věřím, že budou brzy napraveny," uvedla zaměstnankyně Správy jeskyní, která u Punkevek prodává suvenýry, Jana Sikorová.

Součástí vstupní haly bude rovněž nová expozice věnovaná dobývání Macochy a objevování a zpřístupňování Punkevních jeskyní. „Využijeme například různé materiály od Karla Absolona, který vše pečlivě dokumentoval. Půjde o stálou výstavu, ale budeme zde mít i prostor pro příležitostné výstavy," řekl dále Hebelka. Expozice bude hotová do slavnostního otevření.

Otevřené celoročně

Zbourání staré budovy a postavení nové včetně přípojek a venkovních úprav přišly na necelých padesát milionů korun. Punkevní jeskyně jsou nejnavštěvovanější v Moravském krasu. Ročně si je prohlédne přibližně dvě stě tisíc turistů. Nyní jsou už otevřené bez omezení, po dobu stavby tam návštěvníci museli přes provizorní vstup. Jedná se o jeskyně, které jsou kromě vánočních svátků přístupné po celý rok. „Protože už skončila hlavní turistická sezona, máme kratší provozní dobu. V pracovní dny kromě pondělí od 8.40 do 14 hodin, o víkendech od 8.40 do 16 hodin," dodal Hebelka.