Bývalý rektor Masarykovy univerzity je takřka jistota. „Nevím, co by se muselo stát, aby koalici sestavoval někdo jiný. V tuto chvíli je to naprosto nereálné, pravděpodobnost se blíží nule,“ myslí si politolog Filip Zachariáš.

Fiala tak s největší pravděpodobností bude po čtyřech letech dalším premiérem z jižní Moravy. Naposled byl odtud Bohuslav Sobotka. Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka bude Fiala ve výhodnější pozici než jeho někdejší sociálně demokratický oponent. Rozdíl vidí zejména ve vnitrostranické opozici v tehdejší jihomoravské ČSSD, kde Sobotkovi oponoval bývalý hejtman Michal Hašek. „Oproti tomu v tuhle chvíli vypadá místní ODS velmi jednotná v podpoře,“ upozornil Kopeček.

Areál brněnského výstaviště a okolí se kvůli stavbě nové haly a bouracím pracem mění před očima.
Video ukazuje čtyři měsíce bourání: podívejte se, jak se výstaviště v Brně mění

Podle politologů je velice pravděpodobné také to, že do čela ministerstva zdravotnictví usedne za TOP 09 její krajský lídr v posledních volbách lékař Vlastimil Válek. Toho dokonce už oslovil pro jednání o kabinetu i současný premiér Babiš. „Do vlády s estébákem rozhodně nepůjdu. To jen, aby bylo jasno,“ uvedl na svém facebooku Válek.

Expert Zachariáš vidí i jmenování Válka ministrem jako hotovou věc. „Je to jeden z nejjasnějších kandidátů, o jejichž nominování slýcháme,“ podotkl politolog.

Blažek a Hladík

Mnohem menší šance pro návrat do čela resortu spravedlnosti má podle odborníků brněnský občanský demokrat Pavel Blažek. „Tato možnost je s otazníkem, ale ještě není rozhodnuto,“ podotkl Kopeček. Větší šance dává spíše Blažkovu stranickému kolegovi Marku Bendovi.

Především v lidoveckých kruzích se v případě postu ministra životního prostředí objevilo i jméno náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka. „Věnuje se životnímu prostředí. Z tohoto pohledu je plně kompetentní pro tuto nebo podobnou funkci. Je to ale věc dohody v rámci budoucí koalice a především jde o jeho osobní rozhodnutí,“ uvedl krajský předseda křesťanských demokratů Roman Celý.

Ve středu odpoledne Hladík sdělil jen, že aktuálně pracuje na programovém prohlášení nové vlády. „Osobně jsem se podílel na tvorbě programu koalice Spolu v oblasti životního prostředí. Personální otázky jsme prozatím neřešili,“ reagoval Hladík.

Krutáková a Holomčík

Informace o jiné kandidátce na post ministryně životního prostředí zachytil krajský předseda Starostů a nezávislých Radomír Pavlíček. Může jí být jejich jihomoravská lídryně Jana Krutáková. „Jinak je většina našich poslanců nováčky ve vysoké politice, takže nikdo z nich nebude mít ambice na to, aby se rovnou stali ministry,“ myslí si Pavlíček.

V Tanzanii se rozhodují mezi hlavním městem a letištěm Kilimanjaro v Arushe.
Z Brna rovnou na safari nebo Kilimandžáro: letiště jedná o lince do Tanzanie

Před volbami byl možným adeptem na vedení resortu zemědělství lídr jihomoravských Pirátů Radek Holomčík. „Jednání o postech budou v příštím týdnu, nicméně tuto možnost nepovažuji za pravděpodobnou,“ sdělil Holomčík. Kvůli kroužkování skončila jeho strana celorepublikově jen se čtyřmi mandáty, příliš šancí podle odborníků nemá. Navíc ministerstvo chtějí zájem lidovci.

Podle politologa Miloše Gregora není zcela zásadní, z jakého regionu člen vlády je. „Vždycky ale může být výhodou, když komunální politici mají přímou osobní známost s někým, kdo je zastoupený ve vládě. Může to usnadnit různá domlouvání,“ dodal Gregor.