„Barák jsem stavěl kvůli dětem. Teď přemýšlím, že se odstěhuji. Bílkova je vcelku klidná ulice a teď se tady postaví takový kolos. Navíc na místě, kde byla dřív bažina," řekl Charvát.

Někteří Boskovičtí se proto rozhodli založit občanské sdružení Obzor (Občané Boskovic za organizovaný rozvoj) a stavbě haly se pokoušejí zabránit. Na poslední chvíli. Zastupitelé Boskovic totiž ve středu odhlasovali, že podepíší na stavbu haly se stavební firmou smlouvu. Sdružení se proto chystá na boskovickou radnici kvůli stavbě haly podat v příštích dnech sousedskou žalobu.

To, že se lidé z okolí nové haly nehodlají s její stavbou smířit, potvrdil i jeden z členů Obzoru Pavel Schwarzer. „Ve sdružení je asi dvacet lidí. Bydlí v okolí nové haly a mají strach, že stavba jim zkomplikuje život. Chtějí se nějak bránit. Víc vám k tomu neřeknu, protože vše okolo sdružení je ještě hodně čerstvé," řekl Schwarzer, který má v Bílkově ulici dům.

Lidé z Bílkovy ulice a okolí proti stavbě haly bojovali několik let. Mají obavy, že nové sportoviště velmi sníží cenu jejich nemovitostí. Stavba podle nich může zahýbat s hladinou spodních vod a poškodit jejich domy. Navíc se obávají hluku a většího provozu v ulici. „Ve stavebním řízení jsme vznesli řadu připomínek, sepsali petici. Tu město zamítlo a drtivou většinu našich připomínek nepřijalo. K hale bylo referendum. Nic nepomohlo. Máme prostě strach, že stavba haly nám znepříjemní život," tvrdí Charvát.

Poprvé o sdružení a jeho záměru podat na město sousedskou žalobu informoval na středečním mimořádném zastupitelstvu města Tomáš Krejčí. Advokát, který sdružení zastupuje. „Nevadí vám, že máte stavební povolení na něco jiného, než co budete nyní schvalovat a je ve smlouvě o dílo? Původně se přece měla stavět železobetonová konstrukce haly a nyní bude ocelová. Když se rozhodlo o jiné konstrukci haly, udělala se nějaká měření spodních vod a bralo se v potaz zvýšení hlučnosti?" ptal se před schválením podpisu smlouvy se stavební firmou Krejčí.

Na jeho dotaz reagoval na zastupitelstvu města starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek s tím, že na místě mu není schopen na jeho specifické dotazy odpovědět a že vedení města může vše zodpovědět dodatečně písemně.

„Stavební povolení odpovídá projektové prováděcí dokumentaci. Nejsem si vědom, že by se lišilo. Hala se bude stavět takovým způsobem, na který je vydáno stavební povolení. Ani to nemůže být jinak," uvedl Pavel Musil, vedoucí majetkového odboru na boskovické radnici.