Nejmenší podíl nezaměstnanosti je z jihomoravských okresů na Vyškovsku, naopak nejvyšší zaznamenali na Znojemsku. Toto číslo přesto nadále patří k největším v celé republice.

Nezaměstnanost se drží na nízkých číslech i přes koronavirovou pandemii. „„S příchodem jarního období dochází k rozjezdu sezonních prací.

Návrat nejmladších školáků do lavic. V Dolních Věstonicích na Břeclavsku je testovali antigenními testy ze slin, které zakoupila obec. Bylo u toho veselo.
Do škol se vrátila většina dětí. Proti testování protestovalo minimum rodičů

Zaměstnavatelé tak momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice či e-shopech. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ shrnul generální ředitel úřadu práce Viktor Najmon.

Nezaměstnaných na jihu Moravy na konci března ubylo.Nezaměstnaných na jihu Moravy na konci března ubylo.Zdroj: Deník/Markéta Evjáková

Podle ekonoma Lukáše Kovandy by nezaměstnanost měla zůstat nízko i ve zbytku tohoto roku. „Podle údajů Eurostatu v České republice je nyní druhá nejnižší v Evropské unii po Polsku. Částečně stojí za příznivým vývojem míry nezaměstnanosti běžný každoroční vývoj, kdy dochází k nárůstu zaměstnanosti z důvodu konce zimní sezóny a návratu k pracovní činnosti v exteriéru,“ přiblížil ekonom.