Nezaměstnaných na jihu Moravy přibylo. Za poslední měsíc o dva tisíce lidí.Nezaměstnaných na jihu Moravy přibylo. Za poslední měsíc o dva tisíce lidí.Zdroj: Infografika: Deník/Markéta EvjákováPodíl lidí bez práce v Jihomoravském kraji je na čtyřech procentech. Nejvíce šel za poslední období nahoru na Znojemsku, kde se zvýšil skoro o celé procento až na 5,4. Naopak nejmenší zůstává tradičně na Vyškovsku, a to 2,4 procenta. Právě Znojemsko a Hodonínsko patří podle mapy k okresům s nejvyšším podílem nezaměstnanosti v celé republice.

Podle generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona mají na zvýšení nezaměstnanosti vliv s příchodem zimy postupně končící sezonní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví. „Do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost," sdělil.

Mýto a kamiony, ilustrační foto.
Mýto pro kamiony na hlavním tahu I/38: Zbavíme se části aut, radují se ve Znojmě

Nezaměstnanost za loňský rok kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy. „Na rozdíl od roku 2020 byla navzdory trvající epidemické situaci a přijímaným bezpečnostním opatřením příznivější. Oproti stejnému období prosince předchozího roku došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst,“ shrnul Najmon.

Tragický požár v rodinném domě. Ilustrační foto.
Tragédie ve Slatině: po požáru v rodinném domě našli mrtvého muže

Podle ekonoma Lukáše Kovandy celkově nižší míra nezaměstnanosti přidělává vrásky na čele zaměstnavatelům a jejich svazům či asociacím. „Umocňují své volání po zjednodušení zaměstnávání zahraničních pracovníků. To je ovšem trnem v oku třeba odborům," komentoval Kovanda.

Stávající ukazatel míry nezaměstnanosti také svědčí o tom, že dopady pandemie už do značné míry překonal. „Pracovníci ze segmentů, které během pandemie utrpěly trvalejší šrámy, jako je turistický ruch nebo pohostinství zejména v některých oblastech, se tedy poměrně plynule přesunuli do segmentů, pro něž pandemie představuje pozitivní impuls, jako je třeba e-commerce a související logistika," doplnil ekonom.

Mapa okresů s podílem nezaměstnanosti za prosinec loňského roku.Mapa okresů s podílem nezaměstnanosti za prosinec loňského roku.Zdroj: Úřad práce ČR