Pacienti mohou být klidnější. Blanenská i boskovická nemocnice po mnoha měsících dospěly k dohodě se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Jejich vedení podepsalo v těchto dnech dohodu, která zaručuje spolupráci na dalších pět let. Konečné znění smlouvy však v obou případech obnáší i snížení počtu lůžek. To podle nemocnic nebude mít na spokojenost pacientů výraznější dopad. Obě nemocnice chtějí nadále jednat i s dalšími pojišťovnami.

Zatímco boskovická nemocnice podepsala smlouvu už v pátek, v Blansku padlo poslední slovo ve středu. „Dá se říct, že jsme vedli jednání téměř rok. Průtahy s sebou přinesly především změny v nově nastavené státní politice, takže hledání společného stanoviska trvalo déle, než jsme původně očekávali," přiznala ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.

V Boskovicích vyjednávali s pojišťovnou necelé tři měsíce. „V porovnání s ostatními nemocnicemi jde o relativně krátkou dobu, ale i tak se nám zdála zbytečně natahovaná. Způsobila to složitá a opakovaná jednání nad některými otázkami. Jsme rádi, že jsme se dokázali zavčas domluvit, především kvůli pacientům," uvedl jednatel boskovické nemocnice Rostislav Verner.

Faktorů, které zapříčinily odklady, mohlo být více. „Musíme si uvědomit, že jako menší okres přeci jen nemáme takový vyjednávací prostor jako třeba nemocnice krajské. Proto jsem rád, že se vedením obou našich nemocnic podařilo k podpisu dospět relativně brzy," řekl starosta Blanska Lubomír Toufar.

Smlouva, kterou podepsala blanenská nemocnice, pojišťuje na příštích pět let všechna oddělení. „Město jako zřizovatele nemocnice potěšilo, že k tomu došlo. Součástí prvních návrhů totiž bylo několik výjimek, které znamenaly pojištění některých oborů na výrazně kratší dobu, což jsme nechtěli připustit. Teď máme skutečně zaručené kompletní pojištění se stejnými podmínkami pro všechny," ocenil Toufar.

Pětiletá doba platí i pro boskovickou nemocnici, avšak s výjimkou oddělení chirurgie a ortopedie. „Všeobecná zdravotní pojišťovna chce totiž více podporovat jednodenní péči na lůžku. Brzy budeme s jejími zástupci dále jednat o úpravě struktury a obsahu péče na těchto dvou odděleních a dá se očekávat, že se nám stávající tříletou dobu podaří prodloužit," přislíbil Verner.

Nemocnice se však nevyhnuly snížení počtu lůžek. „Nově jich budeme mít sto padesát, tedy o patnáct méně než na začátku minulého roku. Jedná se o důsledek sloučení plicního a interního oddělení. Kvalita odborné péče však rozhodně zůstane zachována, takže pacienti změnu nepocítí. Jde vlastně jen o nové vnitřní uspořádání naší nemocnice," vysvětlila Danihelková.

I v tomto bodě Blanenští uspěli. „Původní návrh pojišťovny počítal se snížením počtu lůžek až o dvacet pět, ale vedení nemocnice nakonec dokázalo nalézt kompromis a s pojišťovnou se domluvit," podotkl blanenský starosta.

Lůžek ubude i v Boskovicích. „Musíme provést restrukturalizaci nemocniční péče, což s sebou přináší i snížení lůžkové kapacity. Všechno ale zvládneme tak, aby dopad na pacienty byl co možná nejmenší. Jedná se krok související s celostátními úsporami, který samozřejmě postihl i celý Jihomoravský kraj," uzavřel Verner.