Libor Mašát učí blanenské žáky asi dvanáct let angličtinu a tělocvik. Nemoc nenapadá psychické a mentální schopnosti člověka. „I nadále je pevnou součástí našeho učitelského sboru. Akorát si bere méně vyučovacích hodin a všechny absolvuje v jedné třídě vedle svého kabinetu. Pohybuje se o berlích a budova naší školy je navíc bezbariérová. Přesto je lepší, když nemusí překonávat delší vzdálenosti," vysvětluje zástupce ředitelky Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy Blansko Milan Šoba.

Jakmile se o učitelově nemoci vedení školy dozvědělo, zřídilo transparentní účet, jehož prostřednictvím mu mohou zájemci přispívat na léky. „Vědci zatím na amyotrofickou laterální sklerózu nedokáží nasadit dostatečnou léčbu. Dostupné léky se zaměřují především na zmírnění obtíží a předcházení komplikacím. Získané peníze proto pan učitel použije na rehabilitační pomůcky, potravinové doplňky a alternativní metody podpůrné péče," shrnuje Šoba.

Zdaleka nejvíce peněz by ale Mašát rád zaplatil za takzvanou aplikaci kmenových buněk. „Vím od něj, že stojí kolem sto padesáti tisíc korun. On by ji potřeboval minimálně dvakrát. A prý záleží i na pořadí, ve kterém se jeho jméno objeví na listině kandidátů na tuto proceduru," popisuje zástupce ředitelky školy.

Informace o možnosti přispět na učitelovu léčbu posíláním peněz na transparentní účet škola zhruba před měsícem zveřejnila i na Facebooku. „Nejen my, ale především pan Mašát je velmi mile překvapený, jaký ohlas to vzbudilo. Nepřispívají pouze současní nebo minulí žáci naší školy, ale například i lidé, které před léty učil ještě na jedovnické průmyslovce. Všichni mu pomáhají v boji s časem," dodává Šoba.

Číslo účtu zájemci najdou mimo jiné také na webových stránkách školy.