Jedním ze zákazníků, který pojízdnou prodejnu už stihl ve své vesnici využít, je Miloš Boček z Crhova. „Obvykle jezdím jednou týdně nakupovat do Olešnice. Jsem zvyklý pak dávat pečivo do mrazáku, aby celý týden vydrželo. Stalo se ale, že mi došlo dřív. Zašel jsem si ho proto koupit do pojízdné prodejny. Sortiment tam měli celkem široký a pečivo čerstvé, ještě bylo teplé," popsal muž z Crhova.

Jestli se prodejna v obci uchytí, to si Boček odhadovat netroufá. „Bude záležet mimo jiné také na cenách, zda tam nebude dráž než v klasickém obchodě. Na to totiž lidé hodně dají. Každopádně tuto službu v obci velmi vítám, i když ji budu využívat spíše nárazově," dodal důchodce.

I starostku Crhova Danu Dvořákovou nová služba potěšila. „Pro naše lidi je ulehčení, že nemusejí jezdit nakupovat čerstvé pečivo do Olešnice. Davy lidí tam zatím nakupovat nechodí. Prodejna se zatím rozjíždí, takže lidé si musí zvyknout, že je možné si tam nakoupit pečivo. Určitě jsem ale ráda, že k nám prodejna začala jezdit," míní starostka.

Dvakrát týdně

Do Crhova přijíždí pojízdná prodejna v úterý a v pátek. Pravidelně nabízí čerstvé pečivo ještě v dalších sedmnácti obcích na Blanensku. „V této fázi jezdíme převážně do dvou lokalit, a to na Letovicko a Olešnicko. Rádi bychom však tyto okruhy rozšířili i o další obce," sdělila Kateřina Zvejšková, obchodní zástupkyně Pekáren Blansko, které pojízdnou prodejnu provozují.

Vesnice, do kterých bude prodejna zajíždět, její provozovatelé pečlivě vybírali. „Mapovali jsme, ve kterých obcích nejsou obchody. Tam jsme se rozhodli naše zboží přiblížit lidem," vysvětlila Zvejšková.

Obchod na kolečkách, který pekárny vypravují, jezdí po Blanensku zatím jeden. „Je moderně vybaven podle standardu a směrnic k provozu pojízdných prodejen. K základním pultům máme i chladicí box," popsala Zvejšková.

Další z obcí na Blanensku, kam pojízdné pekařství pravidelně zajíždí, je například Křtěnov. „K nám jezdí v pondělí a ve čtvrtek. Novou prodejnu oceňují hlavně důchodci. Ti, kdo nemají auto, tuto službu vítají dvojnásob. Nakupovat totiž jinak jezdíme do Olešnice, obchod v obci byl zrušen. Na prodejnu jsem se sám byl párkrát podívat. Lidé, kteří tam zrovna nakupovali, byli spokojení," řekl starosta Křtěnova Miroslav Doskočil.

Podle Zvejškové mají na novinku zatím dobré ohlasy. „Věkový rozptyl zákazníků je široký. Především u nás nakupují lidé, kteří nemají možnost pravidelně dojíždět do větších měst za nákupy. Zájem zákazníků o naši prodejnu nás velice mile překvapil," dodala obchodní zástupkyně blanenských pekáren.