Obce se podle ní budou na placení podílet dvaceti procenty nákladů na služby. „Podíl jsme vyměřili podle počtu obyvatel. V opačném případě bychom tyto služby neudrželi. Takhle to je spravedlivé pro všechny, protože nikdo neví, kolik lidí z daného města či obce bude potřebovat umístit do azylového domu nebo vyhledat pomoc pro drogově závislého," přiblížila Siverová. Obce, které spadají pod Boskovice, tak na služby přispějí přes 750 tisíc korun, ty, které mají rozšířenou působnost pod Blanskem, celkem milion a půl korun.

Na Boskovicku odmítly podepsat smlouvy obce Sebranice a Zbraslavec. „Vadí nám, že jednali o nás, ale bez nás. Z Boskovic nám pouze přišla smlouva, kterou jsme měli zaplatit. Ale nebylo nám jasné proč, chybělo v ní jakékoliv vysvětlení, co se vlastně mění. Zastupitelé ji nakonec neschválili. Našim obyvatelům jsme ale kdykoliv připraveni pomoci a zaplatit za službu, kterou budou skutečně využívat," vysvětlil starosta Zbraslavce Milan Vaněrka.

Mají obavy

Podporu získalo například Nízkoprahové denní centrum Blansko, blanenská noclehárna pro muže či sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. A také společnost Podané ruce, která pomáhá i drogově závislým. Její odborný vedoucí Jiří Valnoha novinku vítá. „Přísun peněz z městského rozpočtu bude stabilnější než v minulosti. Kraj nám na základě akčního plánu boje proti drogám přispíval zhruba tři sta čtyřicet tisíc korun ročně. Město sice také pomáhalo, ale méně a výše příspěvku kolísala. Teď bude neměnná. Naše služby budeme moci plánovat a nebudou u nás takové personální výkyvy. Protože jsme neměli někdy dostatek peněz na mzdy, museli jsme měnit úvazky nebo provozní dobu. Také už nebude hrozit, že budeme muset státu vrátit nějakou dotaci," popsal Valnoha.

Peníze mohou od měst a obcí očekávat také azylové domy v Boskovicích a v Blansku. Zkrátka však přijde ten v Petrovicích. „Tým naznal, že pro okres nevyhnutelně potřebujeme hlavně tato dvě zařízení. Podporu nedostanou ani služby sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Základní činnosti těchto služeb jsou zachované v rámci služeb sociální péče," vysvětlila Siverová.

Provoz azylového domu v Petrovicích však ohrožený nebude. Podle starosty obce Vladimíra Paulíka totiž pro tyto typy zařízení ještě letos platí stejný systém financování jako loni. „Činnost platíme jednak z dotací kraje, ale také z vlastních zdrojů a příspěvků od klientů. S krajem budeme dále jednat a také spoléháme na evropské dotace. Obavy, jak to dopadne, ale samozřejmě máme. Placení těchto služeb je dlouhodobý problém celého státu," vysvětlil Paulík.

Mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková uvedla, že opatření reaguje na novelu zákona o sociálních službách. „Začali jsme přijímat pravidla a vytvářet strategie pro zařazení služeb do podporované a placené sítě," řekla Kapitančiková.