Naopak v Boskovicích se na třech tamních pracovištích ve středu vyučuje podle plánu. Stejně jako v Adamově a Velkých Opatovicích. „Operuje se s čísly, která jsou nepřesná. A velmi klíčový fakt zůstává v pozadí. Poměr učitelských platů a vysokoškolsky vzdělaných lidí je u nás ve srovnání se zeměmi Evropské unie úplně někde jinde. Jsme na úplném chvostu,“ uvedl ředitel kunštátské základní školy Vratislav Sedlák

V Kunštátu bude ve středu základní škola také zavřená. Mateřská škola funguje bez omezení. Do stávky se zapojí také další školy v obcích. Odbory má na Blanensku dvacítka škol. Ve stávce má být více než polovina. Doma zůstanou neplánovaně stovky dětí. To se řadě lidí nelíbí.

Z kříže na okraji Jedovnic zmizela socha Krista. Odhad škody je sto tisíc korun.
Z kříže zmizela socha Krista. Odhad škody je sto tisíc korun

„Úplné uzavření školy mi přijde krajně bezohledné vůči rodičům. Mám si brát dovolenou a nemít ji pak na Vánoce kvůli tomu, že učitelé bojují za deset procent, místo osm plus dvě procenta? Jediný, kdo tuto stávku odnese, jsou rodiče malých dětí. Vládu uzavření škol nijak nepoznamená,“ okomentovala situaci na facebookovém profilu Deníku čtenářka Leona Koubková.

Většiny středních škol v regionu se stávka nedotkne. „Provoz gymnázia bude ve středu zajištěný beze změn,“ informoval na webu Gymnázia Blansko jeho ředitel Radek Petřík. Podle informací z krajského úřadu, které dodali včera odboráři, má dnes na jižní Moravě stávkovat 4 700 zaměstnanců. K protestu se přidá 170 škol, z toho 137 základních a mateřských, dvaadvacet středních a jedenáct dalších zařízení. Nestávkuje 242 škol. (jch)