Třešně, meruňky, švestky i jablka. Všeho je málo. „Na švestky to letos nevypadá vůbec, snad budou aspoň nějaká jablka,“ smutně poznamenal Vančura.

Podmínky pro dozrání ovoce jsou přitom téměř ideální. Napomáhá dostatek tepla a méně srážek. „Ovoce tak získává na větší sladkosti, což se odráží v chuti pálenky. Je kvalitnější,“ vysvětlil provozovatel rudické pálenice.

Zdražování zatím přesto neočekává. „Když není co pálit, není ani co zdražovat,“ pousmál se Vančura.

Podobně to vidí i v pálenici v Lipovci. Podle slov jejího majitele Jiřího Kolmačky už pálení začalo. „V současnosti nejvíc pálíme třešně a meruňky. Švestky je u nás zbytečné hledat. Jablek se urodila troška. Po dvou dobrých letech to bude výrazně slabší,“ uvedl Jiří Kolmačka, který doufá alespoň v třetinová čísla.

V Újezdu zahájili sezonu na začátku července. I tam potvrzují bídnou úrodu ovoce v regionu. „Máme problém, abychom vůbec pokryli nanejvýš desetidenní proluku mezi každým pálením,“ sdělil provozovatel pálenice Miroslav Odehnal. Jeden litr stoprocentního alkoholu v Újezdu vypálí za 245 korun.

Ilustrační foto.
Se skoro čtyřmi promile vyrazil autem pro další zásoby alkoholu. Měl žízeň

Obdobnou zkušenost má i lipovecký pěstitel Jan Sedlák. „Švestky nejsou, třešní bylo poskrovnu. Trošku lépe vypadají jen jablka. Moštování ale bude i tak mizerné,“ hodnotil.

V Lysicích dokonce nepálí vůbec. „Letos je to největší průšvih za posledních dvacet let. Ještě se nestalo, že bychom v srpnu nezačali pálit. Ale bojíme se začít. Když jednou člověk zahájí sezonu, už to nemůže přerušit. Dokonce ani nikdo nevolá, že by měl o vypálení ovoce zájem. Možná pálenici letos ani nespustím,“ krčil rameny provozovatel František Brodecký.

Na Vyškovsku je situace o něco lepší. Zatímco minulý rok v regionu ovoce zmrzlo, letos plodů přibylo. „Zatím pálíme z jedné třetiny třešně a z poloviny meruňky. Slibně vypadají hlavně jablka,“ podotkl provozovatel pálenice v Drnovicích Miloš Bastl.

Destiláty se na Vyškovsku nejčastěji dělají z jablek a švestek. „Populární jsou i pálenky z jeřabin, ostružin či jahod. Takové pálenky ale mají většinou kyselejší chuť. Nemá to zkrátka standard švestky,“ srovnával Bastl.

Podle odhadů Ovocnářské unie se úroda ovoce oproti loňsku snížila v celé České republice. Konkrétně asi o čtvrtinu méně se urodilo jablek, o polovinu třešní.

PETRA SEDLÁKOVÁ