První prohlídka je tuto sobotu. „Když je pěkné počasí, vyzvedne si průvodce skupinu před vchodem Nemocnice Milosrdných bratří. Tady začne výkladem o historii. Pak se přesune do lékárny. Pokud jsou přítomni milosrdní bratři, je možné navštívit i kryptu a klášterní kostel svatého Václava," pozvala návštěvníky Barbora Bolomská z letovického turistického informačního centra.

V lékárně návštěvníci uvidí původní freskové malby a vestavěné lékárenské skříně. Uvnitř jsou nejrůznější lékárenské nádoby, které jsou novějšího data.

Pravidelné prohlídky lékárny budou v červenci a srpnu každý čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne. Zájemci ale mohou klášterní areál navštívit i při speciálních sobotních prohlídkách 7. června, 5. července, 2. srpna a 6. září. Ty začínají vždy ve dvě a ve tři hodiny odpoledne.

Každou prohlídku je nutné si předem rezervovat kvůli omezenému počtu návštěvníků. „Kapacita je omezená kvůli velikosti lékárny. Maximum je dvacet lidí, což je tak akorát, aby prohlídka byla pohodová a pohodlná.," upřesnila Bolomská. Rezervace je možná na čísle 516 476 790 nebo 739 396 538.

Ve stejných termínech jako lékárna bude turistům otevřený i letovický kostel svatého Prokopa. A to vždy od dvou do čtyř hodin odpoledne. „Prohlídky pořádáme už třetím rokem. Máme připravené texty o historii a zajímavostech kostela i průvodce. Ti zájemce provedou a popovídají jim o kostele, náhrobcích či darovaných perských kobercích. Lidé si ale také mohou přijít jen tak posedět a podívat se po kostele sami," řekl farář Jan Bezděk.

Rezervace prohlídek není nutná.

PAVLA HLOUŠKOVÁ