Sklepy jsou přístupné ze zámeckého nádvoří. „V minulosti zde byly uchovávány potraviny pro kuchyni. Návštěvníci tam uvidí i jednu ze dvou zámeckých studní, jsou tam dochovaná původní kamna i dlažba. Na konci druhé světové války se tam osazenstvo zámku ukrývalo před nálety," přiblížila rájecká kastelánka Jana Kopecká.

Krypta pod zámeckou kaplí je přístupná z parku. Žádný šlechtic tam pochovaný není. „Bylo to zakázané kvůli morové nákaze, takže Salmové si zřídili hřbitov ve Sloupě," přiblížila dále kastelánka s tím, že na sklonku války krypta sloužila jako vězení pro vojáky ruské armády.

Ve sváteční květnové dny se vedení zámku snaží návštěvníkům něco mimořádného nabídnout pravidelně. Loni to byly například prohlídky půdy.

Prvního května v zámecké kapli začíná také výstava betléma řezbáře Jiřího Netíka. Betlém obsahuje pětadvacet postav vyřezaných přímo do kusů ořechového dřeva. V minulosti zdobil pařížskou katedrálu Notre Dame, římský Pantheon a katedrálu svaté Guduly v Bruselu.V Rájci bude k vidění do září.