Několik vlaků kvůli tomu v úterý ráno nejelo vůbec, téměř celé úterní dopoledne pak jízdní soupravy jezdily jen po jedné koleji. „Větev narušila na stosedmdesátém šestém kilometru trakční vedení. Asi od tři čtvrtě na sedm ráno tam byla omezená doprava. Vlaky jezdily po jedné koleji až téměř do jedenácté hodiny," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové měly spoje zpoždění od pěti do patnácti minut. „Některé vlaky byly v úseku Blansko – Brno a Adamov – Rájec-Jestřebí zrušeny. „Cestující využili následující vlak," uvedla Šubová.

Kvůli problémům na trati musela odložit naplánovanou schůzku například Olga Fryčová Hořavová. Ta jela vlakem v půl osmé z Brna. „Dojeli jsme ale jen do Adamova. Tam jsme se dozvěděli, že tam vlak končí a že si máme počkat na další," popsala Fryčová Hořavová.

Vytrvalý déšť zvedl i hladinu Křetínky v Letovicích, vodohospodáři tam ráno dokonce vyhlásili první stupeň povodňové aktivity. „Její hladina byla dopoledne šestapadesát centimetrů. Tedy těsně na hranici normálního stavu a prvního stupně povodňové aktivity. Odpoledne mírně klesla. Situaci neustále monitorujeme. Pokud nebudou srážky přetrvávat, žádné nebezpečí nehrozí," uklidnila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Hasiči v úterý odstraňovali na čtyřech místech na Blanensku popadané stromy. Konkrétně v Blansku, Doubravici nad Svitavou, Adamově a v Šebrově-Kateřině.

Nejvíce hasičů však zaměstnala událost, která se stala v Jedovnicích. „Jednotky z Blanska, Boskovic a Brna tam v Jiráskově ulici odstraňovaly část sesunuté zídky, která se tam pravděpodobně v důsledku dešťů zřítila do silnice. Dovezli trámy a zpevnili ji, aby nehrozilo další sesunutí. Policisté tam řídili dopravu, ale už dopoledne byla silnice průjezdná," vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák. Podle starosty Jedovnic Jaroslava Šíbla patří asi padesátimetrová zídka soukromému majiteli. „Jednou jsme ji už spravovali a v úterý z ní vypadlo pár kamenů. Nic katastrofálního se ale nestalo, bylo to způsobené i tím, že zídka už má pár let a je navlhlá. Hlavně budeme muset v budoucnu najít způsob, jak ji opravit. Majitel ani Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje se k tomu zatím nehlásí," uvedl Šíbl.

Hasiči zasahovali i v Letovicích v Pražské ulici. „Zvýšila se tam hladina Svitavy, proto nadzvedli jedno ze stavidel. Aby se snížila hladina řeky a zabránilo se jejímu vylití z koryta. Poté kontaktovali majitele stavidla, který sám dohlížel na situaci," doplnil Dvořák.