Šebrovští mají už několik let vlastní vrt a vodovod. Objem vodojemu je asi tři sta kubíků vody a denně do něj přiteče více než půlka tohoto objemu. Každý den přitom obec průměrně spotřebuje asi jen třetinu objemu, a proto zůstávají ještě velké rezervy. „Problém nastává, když se o víkendu pět lidí naráz rozhodne napustit si na zahradě bazény. V tu ránu jsme v podstatě bez vody. Nejvíce to pocítí ti, kteří bydlí v koncových částech obce, které jsou i hodně v kopci," přiblížil problém starosta Jiří Nechvíle.

Stejnou situaci prý řeší pravidelně každý rok jakmile se oteplí. „Letos jsme se rozhodli rázně zakročit. Připravujeme nové smlouvy s jinými podmínkami. Každý, kdo si bude chtít napustit bazén, mi to musí předem oznámit. Co den, to jeden bazén, nejvýše dva. Většina lidí jej totiž napouští o víkendu. Lidi se vymlouvají, že jindy nemají čas. Také vždy do dalšího roku zapomenou, jaké způsobují problémy, nepřemýšlí nad tím. Myslím si ale, že není problém, když by bazén jeden napustil v pondělí, jiný ve středu. Je to jen o vůli a překonání pohodlnosti," tvrdí starosta.

Napouštět cisternou

Podle něj však bude nejspíš problém si vynutit, aby lidé odebírali desítky kubíků vody postupně. „Sice připravujeme i sankce, ale především jsme na vesnici a vidíme, jestli soused zrovna vyčistil bazén a chystá se ho napouštět. Nechce se mi běhat po vsi a něco někomu dokazovat, jinak to ale asi nepůjde. Původně jsem chtěl být ještě radikálnější a úplně zakázat napouštění bazénů. Lidé by si zkrátka museli vodu do bazénu dovážet cisternami. Ale na druhou stranu je to zbytečné, když vody máme v podstatě dost," dodal starosta. Problém s množstvím vody prý kromě začátku léta v jiném ročním období v Šebrově není.

Ještě zhruba před třemi roky řešili nedostatek vody hlavně v létě také Šebetovští. „Nikdy jsme neměli dost velkých vodních zdrojů. Byli jsme rádi, když zapršelo. Největší problém býval v části Kapouňata, kde je hodně chatařů a chalupářů. V létě si totiž chtěl každý také napustit svůj bazén," vysvětlil starosta Šebetova Zdeněk Čížek. Od problémů jim pomohl nový přivaděč vody a objemný vodojem.

Nejen napustit si bazén z místního vodovodu je tabu pro obyvatele Okrouhlé. Ti kvůli nedostatku pitné vody ze slabého zdroje šetří i na běžnějších činnostech. Splachovat nebo třeba zalívat záhonky tak musejí buď vodou z vlastní studny nebo nachytanou dešťovou vodou. „Lidé už jsou naučení, že mají s vodou šetřit. Jelikož je tu s pitnou vodou problém dlouhodobě, místní ani nemají bazény. Vím jen o jednom, který si na napuštění bazénu nechal dovézt cisternu, ale to je pro většinu lidí moc drahé," poznamenal tamní starosta Bronislav Šamšula.

Okrouhlečtí proto spoustu energie momentálně věnují přípravám projektu připojení k hlavnímu vodovodnímu přivaděči mezi Velkými Opatovicemi a Boskovicemi, který má dostatek vody konečně zajistit.