Končí v pátek čtyřiadvacátého října. „Zatím tady žádnou stížnost ohledně platnosti voleb nemáme," uvedla v úterý tisková mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová.

Podle Evy Sychrové z krajského úřadu Jihomoravského kraje má soud případné žaloby na neplatnost voleb po uplynutí lhůty zveřejnit na svých webových stránkách. „Máme přípis soudu, že tyto informace zveřejní na svém webu. Pro vedení obcí to jsou klíčové informace i kvůli termínům ustavujících zastupitelstev," dodala Eva Sychrová.

V minulosti krajský soud v Brně řešil z Blanenska několik stížností na regulérnost voleb. Před čtyřmi lety podal návrh na neplatnost hlasování starosta Žďárné Pavel Hanák. Domáhal se zneplatnění voleb nebo přepočítání výsledku bez kandidáta, který v nich neměl figurovat. SNK – hasiči totiž zastupoval zmocněnec, který ve stejné obci kandidoval do zastupitelstva. Podle soudu však k ovlivnění výsledku voleb ve Žďárné nedošlo.

Podobně dopadla i stížnost tří petrovických zastupitelů, kteří se na soud obrátili poté, co policisté objevili v kontejneru v obci vyplněné volební lístky. Soud stížnost zamítl. „Navrhovatelé nepředložili konkrétní věrohodné důkazy. V návrhu pouze uvedli, že se obávají, aby vyhozené lístky nepocházely z volební urny a zda byly započítány do konečných výsledků. Také neměli jistotu, jestli nalezené lístky nemohly ovlivnit výsledek hlasování. To jsou jen spekulace," řekla tehdy mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.