Další zbytky stromořadí se zachovaly u blanenské části Obůrka, v podobě jedenácti lip. Dobrovolníci ze spolku Horizont chtějí za pomoci místních lidí mezery po odumřelých stromech zaplnit a linii původní aleje doplnit. „O nové výsadbě lip jsme od jara jednali s vlastníky pozemků. Bylo jich opravdu hodně. V sobotu 16. října chceme vysadit celkem šestašedesát lip v linii původní aleje z 19. století,“ řekl za sdružení Horizont Zdeněk Špíšek.

S výsadbou dobrovolníci podle něj začnou od vavřinecké části Nové Dvory směrem k blanenské Obůrce. „Výsadbu pojmenujeme Salmova alej blanenských osobností. Každý strom bude totiž věnován jedné blanenské osobnosti. Ať už z minulosti nebo ze současnosti. Na internetu k tomu máme anketu. Tuším, že se tam určitě objeví jména jako například Jindřich Wankel, Karel Absolon nebo Antonín Petlach. Ze zaslaných nominací vylosujeme deset navrhovatelů, kteří dostanou sazenici ovocného stromu. Osobnosti následně vybereme společně se zástupci blanenského muzea, knihovny a Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras,“ přiblížil projekt Špíšek.

Historie vyhlášené restaurace Formanka v Lipůvce na Blanensku sahá až do roku 1894. Nyní je zavřená. Kdo se chce pokusit o její restart, musí sáhnout hodně hluboko do kapsy. V realitní kanceláři je totiž aktuálně k mání za jednadvacet milionů korun.
Zašlá sláva legend: lipůvecká Formanka a penzion U Kamenného kola jsou na prodej

Na kůlu u každé nově vysazené lípy bude kartička se jménem osobnosti a QR kód s odkazem na jejich krátký životopis na internetu.