Pospíšit si s platbou poplatku za komunální odpad by měli například Adamovští. „Na konci května nebyla ještě asi půlka předpisů plateb za odpad zaplacená. Lidé to nechávají spíše až na poslední měsíc. Na to, že se blíží doba splatnosti poplatku, jsme ale upozornili Adamovské rozhlasem i v našem zpravodaji a je to napsané i na webu, takže o tom lidé ví," řekl starosta Adamova Roman Pilát.

Pro letošní rok stanovili Adamovští výši poplatku za komunální odpad na šest set padesát korun. Ne všichni obyvatelé Adamova ale poplatky řádně platí. „Přibližně sto tisíc korun ročně lidé nezaplatí. Velice těžko se tyto pohledávky vymáhají. Nyní už ale není nutné obesílat každého jednotlivě, stačí hromadná vyhláška vyvěšená na úřední desce. Pokud dlužník nezaplatí, můžeme mu dluh platovým výměrem zvýšit na dvojnásobek nebo trojnásobek," vysvětlil Pilát s tím, že dohromady za předešlé roky lidé na poplatcích za odpad dluží Adamovu už asi milion sto tisíc korun.

Splatnost k poslednímu červnu mají i ve Velkých Opatovicích, Rájci-Jestřebí a v Kunštátu. „U nás lidé platí poplatky průběžně, takže fronty se u nás na úřadě netvoří. Od letošního roku jsme poplatek navyšovali ze čtyři sta devadesáti korun na šest set. Nějaké neplatiče u nás také máme, ale pohledávky můžeme vymáhat například upomínkami. V krajním případě je možné pohledávku strhnout exekucí z důchodu nebo jiného příjmu," řekla Milena Šauerová z kunštátského městského úřadu.

V Blansku vypršela splatnost první splátky poplatku za odpad už jednatřicátého května. I tam poplatek od letošního roku zvyšovali. O osmačtyřicet korun. Blansko v placení poplatků přistoupilo i k dalším změnám. „Povinnost placení poplatku se rozšířila i na cizince, kteří více než devadesát dnů pobývají na území Blanska a také na majitele rodinných domů a bytů, ve kterých není nikdo přihlášený k trvalému pobytu," přiblížil Jan Šustáček z finančního odboru blanenského městského úřadu.

Infografika.Odpady

Změny v placení poplatků za odpady zavedly i Boskovice. Jednou z hlavních novinek je výše poplatku. „Poplatek jsme zvýšili o padesátikorunu. Nyní tak činí pět set padesát korun," uvedla vedoucí finančního odboru boskovického městského úřadu Dana Baláčová.

Změny v tomto roce připravili i Letovičtí. O měsíc tam například uspíšili datum splatnosti. „První je ke třicátému dubnu. Pokud chce poplatník platbu rozdělit na dvě splátky, musí o tuto možnost požádat na úřadě. V takovém případě je splatnost první splátky třicátého dubna a druhé třicátého září," uvedla Blažena Opršálová z finančního odboru letovického městského úřadu s tím, že výše poplatku činí pět set padesát korun.