Dodala, že na vyšší návštěvnosti státního zámku se letos projevila právě otevřená a volně přístupná zahrada. Do Lysic přijelo na zámek letos přibližně sedmadvacet tisíc turistů. Před novou sezonou mají dělníci opravit část fasád. A restaurátoři pokračovat v obnově unikátní manýristické malířské výzdoby saly terreny. Ta je rozdělená do několika etap. Sala terrena byla vystavěna v sedmnáctém století jako samostatná budova. Až později byla připojena k severnímu křídlu zámku. Sloužila panstvu k odpočinku a stolování. „Až tam restaurátoři dokončí obnovu maleb, opraví také mozaikovou dlažbu," upřesnila Rudolfová.

Na státním zámku v Rájci-Jestřebí dokončují dělníci v těchto dnech opravu části střechy zámku. „Uvidíme, kolik se nám podaří sehnat peněz. Do větších oprav se pouštět nemůžeme, protože stále nejsou vyřešené restituce. Už dlouho však chceme opravit vstupní litinovou bránu, která je ve špatném stavu. Některé ozdobné litinové části s erby rodu Salmů jsme museli odmontovat, protože padaly na zem. Pilíře brány jsou také rozbité," poznamenala rájecká kastelánka Jana Kopecká.

Oprava brány včetně práce restaurátorů by stály zhruba dva miliony korun. V příští sezoně si turisté v Rájci prohlédnout velký obnovený obraz Karoliny z Rogendorfu a dobový kulečník.

Na zámku v Kunštátu mají problém s elektrickými rozvody. Polovina budovy je bez proudu. Elektroinstalaci mají dělníci udělat novou příští rok. „Zatím se dokončuje projektová dokumentace, takže konečnou cenu nevím. Ale nové rozvody jsou už opravdu nutné. Asi dvě třetiny totiž pocházejí ze šedesátých let minulého století a nejsou v dobrém stavu," řekl kastelán kunštátského zámku Radim Štěpán.

Před novou turistickou sezonou obnoví ještě restaurátoři výplně u několika oken. Nová vitráž bude například v zámecké kapli. „Za dva roky bychom chtěli otevřít třetí prohlídkovou trasu, jejíž součástí jsou hraběcí pokoje. Tři z nich se budou malovat a upravovat," upřesnil Štěpán.

Interaktivní prvky

Úpravy několika pokojů má v plánu také majitel letovického zámku Bohumil Vavříček. Tam dělníci letos spravili podlahy, stropy, elektrické rozvody a okna v části severního křídla. „V těchto prostorách pořádáme výstavy, je tam i hudební salonek. Před novou sezonou opravíme ještě část střechy a asi část místností ve druhém patře," dodal Vavříček.

Na blanenském zámku, kde sídlí i muzeum a od nového roku ho nově povede kraj, se do žádných velkých oprav podle všeho příští rok nechystají. „Chtěli bychom postupně vylepšit archeologickou expozici. A do dvou místností také umístit interaktivní prvky na ně zpracováváme studii. Uvažujeme o nějakém dotykovém audiovizuálním průvodci a také o skládačkách a prvcích, které by doplnily naše nové výukové programy. Vše by to bylo směrováno na blanenskou litinu, moravský kras a známé osobnosti spojené se zámkem a Blanskem," uvedla ředitelka Muzea Blansko Pavlína Komínková.