Ze schodiště totiž nedávno zmizely kovové lyžiny, po kterých maminky kočárky tlačily. „Do Blanska jezdím s dětmi vlakem velmi často. K lékaři, do kroužků nebo za babičkou. Nástupiště na zastávce je oproti adamovskému nádraží širší a lépe se z něj nastupuje s kočárkem do vlaku. Navíc je to pro mě z domu blíž než na nádraží. Ale přístup na perón přes strmé schodiště je tam šílený," zlobí se Eva Ludvíková z Adamova. Na tamním vlakovém nádraží sice cestující přes schody nemusejí, ale jednotlivá nástupiště jsou zase oddělená vysokými obrubníky.

Podobně to vidí i řada dalších adamovských maminek, kterým vadí, že kovové lyžiny už na schodišti nejsou. „Schodiště k vlakové zastávce je opravdu velmi dlouhé. Máme šestnáctiměsíční dceru a bez těchto nájezdů nejsem schopná dopravit kočárek s dítětem až na nástupiště. Z Adamova do Blanska přitom nejezdí autobusy a při cestě do okresního města jsem odkázaná na vlak," doplnila Iva Tichá.

Na vlakové zastávce v Adamově zrušili nájezd. Matky musí tahat kočárky do schodů.Zdroj: DENÍK/Jan Charvát

Podle Správy železniční dopravní cesty neodpovídají kovové lyžiny současným platným normám, jsou nebezpečné pro lidi se sníženou pohyblivostí a právě proto byly odstraněny. S novými se však nepočítá. „Podle vyhlášky, která upravuje bezbariérové využívání staveb, může být přístup zajištěn výtahem, zdvihacími plošinami nebo bezbariérovou přístupovou cestou. Konstrukce lyžin zde není uvedena," uvedl vedoucí oddělení komunikace s veřejností Správy železniční dopravní cesty Tomáš Drvota.

Dodal, že nyní bezbariérové úpravy železniční stanice Adamov zastávka neplánují. Iva Tichá si myslí, že problém by vyřešily nové lyžiny oddělené zábradlím od zbylé části schodiště a protiskluzová úprava schodů. „Dostupnost vlakové dopravy je pro matky malých dětí zásadní. Současný stav zastávky nás výrazným způsobem omezuje v přístupu k úřadům, lékařům a dalším službám sídlícím v Blansku. Ale i v Brně, protože na stejné zastávce vystupujeme z vlaku při jízdě z krajského města," poznamenala Tichá.

Právě špatný přístup na nástupiště ve stanici Adamov zastávka zařadili místní mezi deset největších současných problémů ve městě. Starosta Adamova Roman Pilát tvrdí, že v příštích dnech bude se zástupci Správy železniční dopravní cesty jednat. „Je to problém, který chceme vyřešit. Podnětů od lidí jsme už dostali víc. Nemohu v tuto chvíli ale předjímat, jaký bude výstup. Budova nepatří městu," řekl Pilát.