Je tomu tak od té doby, co začaly opravy dálnice D1. Bezpečně přejít silnici I/43 ve vesnici je kvůli tomu téměř nemožné. Podstatně hustšího provozu si všimli i v Letovicích. Řidiči vyjíždějící z náměstí na hlavní tah mezi Brnem a Svitavami tak nyní musí i několik minut čekat.Potvrzuje to například řidič Milan Dufek z Letovic. „Přes kruhový objezd v Letovicích jezdím téměř každý den. V poslední době bývá problém na něj najet. Blokují ho totiž kolony i několika kamionů jedoucích za sebou," uvedl.

Ve Skrchově pozorují větší provoz od prvního dne oprav dálnice D1. Už tehdy obcí projelo o patnáct set aut více než obvykle. „Argumenty, že je to kvůli dovoleným, podle mě nejsou na místě. Když se s opravou dálnice začínalo, ještě sezóna dovolených nebyla," uvedla starostka Skrchova Věra Kolářová.

Podle počítadla na radaru v obci Skrchovem nyní projede přes jedenáct tisíc aut za den. To je v průměru o dva tisíce více, než je běžný průměr. „Nejvíc přibylo kamionů. Pro nás to znamená především větší hluk, a to i v noci. V nedávných vedrech jsme tak nemohli mít na noc ani otevřené okno. Někteří místní už mají i popraskané domy," popsal Roman Konopáč ze Skrchova, který má dům přímo u silnice.

Podle Kolářové také nyní přes noc parkuje na odpočívadle na okraji Skrchova více kamionů.

Upraví přechod

Problémem je podle starostky i bezpečné přejití silnice v obci. „Přechod zatím máme jen namalovaný na silnici. Ze strany od Svitav je dlouhá a široká rovinka, takže auta vjíždí do obce velkou rychlostí. Stávající přechod pro chodce tak často vůbec nerespektují. Teď se proto chystáme zřídit bezpečnější přechod s ostrůvkem a osvětlením. Doufám, že do října ho začneme stavět," řekla Kolářová.

Že počet projíždějících aut náhle vzrostl až v poslední době, potvrzuje i vedení Letovic. „Pozorujeme to od té doby, co začaly uzavírky na dálnici D1 kvůli její rekonstrukci. Doprava se u nás zvýšila o dvacet až třicet procent. Teď to dělá problémy hlavně řidičům, kteří chtějí na I/43 najet z vedlejších cest. Třeba při výjezdu z letovického náměstí na kruhový objezd musí řidiči i několik minut čekat. Předtím byla doprava plynulá," popsal situaci místostarosta Letovic Jiří Palbuchta.

Větší problém ale vidí v tom, že Ředitelství silnic a dálnic v Letovicích v příštím roce chystá opravu dvou silničních mostků. „Budou se opravovat současně, u jednoho bude doprava řešená takzvaným bypassem a u druhého budou světelné semafory. Bojíme se, že se kvůli tomu budou tvořit obrovské kolony," řekl Palbuchta.

Hustší dopravu na hlavním tahu mezi Brnem a Svitavami zaregistrovali i policisté. „Zatím jsme ale kvůli tomu nemuseli dělat žádná zvláštní opatření. Nehod totiž zatím kvůli zvýšené dopravě nijak nepřibylo," řekla policejní mluvčí Iva Šebková.

Oprava dálnice D1 bude trvat několik let.