Pořádně živo bude v sobotu i v neděli v areálu zámeckého parku v Kunštátě. Už popáté se tam uskuteční Svátky řemesel. Letos na téma železo.

„Přijede špička řemeslníků z celé České republiky a z okolních zemí. Výrobky a ukázky řemesel budou na velmi vysoké úrovni, klademe důraz na kvalitu a řemeslný um," vyzdvihl předseda pořádajícího občanského sdružení Řemesla Kunštát Libor Janča.

Sobotní program začíná v jedenáct hodin, nedělní o hodinu dříve. Jarmark přiblíží například výrobu plechových zvonců, starokovářské zpracování oceli, tavení železa v hliněné peci, ale také výrobu ručně foukaného skla, zpracování dřeva včetně tesání trámů nebo výroby loukoťového kola. Nebudou chybět ani ukázky hrnčířství nebo drátkování hliněných nádob.

Pořadatelé slibují také bohatý doprovodný program. „Třeba velkolepý rytířský turnaj na koních na počest krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, program s loveckými dravci, bubenickou show či koncert Ilony Stryové," nastínil Janča. Součástí Svátků řemesel je i sochařské sympozium, které po celém týdnu vyvrcholí právě o víkendu. V sobotu se budou dřevěné sochy vzniklé na sympoziu dražit.

V Sebranicích se bude tančit

Zajímavý program chystají na víkend i v sousedních Sebranicích. V sobotu v devět hodin v tamním kulturním domě začíná první ročník taneční soutěže nazvané Zlatá hvězda. „Soutěž je určena pro širokou veřejnost, amatéry a začátečníky v aerobiku," přiblížila za pořadatele z TJ Rytmus Boskovice Jana Sedláková. Přijet má asi dvě stě cvičenců.

„Na velikost naší obce je to poměrně významná akce. Zájemce k nám zveme i v neděli. U nové fary se od dvou hodin odpoledne koná farní den. Na programu bude vystoupení cimbálové muziky Litava, taneční skupiny Sebránci a muzikálové dětské představení O 12 měsíčkách," pozval místostarosta Sebranic Zdeněk Bednář.

Sto let stará auta

Silnice v Moravském krasu budou v sobotu brázdit historická vozidla. Nejstarší až z konce dvacátých let minulého století. Přijedou na tradiční mezinárodní orientační soutěž historických vozidel Veteran tour Macocha – Memoridál manželů Řezníčkových. Zájemci můžou veterány obdivovat pěkně zblízka od devíti do půl jedenácté na náměstí Republiky v Blansku. Pak se řidiči rozjedou plnit jednotlivé úkoly.

„Už na startu divákům předvedou různé kousky a zajímavé manévry," uvedl ředitel soutěže Richard Růžička z pořádajícího Tatra klubu Brno. Podle něj je soutěž výjimečná svou tradicí. „První ročník se konal už v roce 1974. Nejde jen o setkání. Posádky musí skutečně soutěžit, máme pro ně připravených spoustu úkolů. Celkem najedou devadesát kilometrů," doplnil Růžička.

Jako součást oslav sto padesáti let od založení Sokola a předzvěst červencového Patnáctého všesokolského sletu chystá na neděli Sokolská župa Krále Jiřího a Tělovýchovná jednota Sokol Jedovnice župní sokolský slet na jedovnickém sokolském hřišti Na Kopci. Slet začne ve dvě hodiny odpoledne slavnostním průvodem od úřadu městyse, který poté dorazí na hřiště. Hlavní program začíná o půl třetí odpoledne.