Akce je určená hlavně pro školy. „Přijít ale může každý, kdo se chce dozvědět něco o integrovaném záchranném systému Jihomoravského kraje a třeba i o správném poskytování první pomoci," pozvala zájemce policejní mluvčí Iva Šebková.

Policisté a další záchranné složky svoji práci představí už posedmé. Vždy si vybírají červnový termín. Na červen totiž připadá oficiální založení Policie České republiky. Toto období je výhodné i pro školy. „Ke konci školního roku už mají většinou volnější režim výuky a naše akce pro ně může být například součástí výletů. Současně má ale vzdělávací charakter," konstatovala Šebková. Děti se totiž naučí třeba poskytovat první pomoc nebo se dozví, jaké jsou podmínky dovozu vzácných ptáků ze zahraničí.

Hlavní program začne v půl deváté ukázkou výcviku služebních psů. Po nich přijde na řadu ukázka záchranářské a hasičské techniky při vyprošťování osob z havarovaného auta a zásah Speciální pořádkové jednotky Policie České republiky. K vidění bude technika Hasičského záchranného sboru, Městské policie Blansko a Policie České republiky. Pyrotechnici představí také robota, který slouží ke zneškodňování výbušnin.

PAVLA HLOUŠKOVÁ