Zdi hlavního sálu i předsálí skleníku zdobí siluety mafiánů. Sem tam je vidět bouchačku. A mezi účastníky plesu je sedm zločinců. O co jde? Vše přibližují Sam a Lily, jinak Václav Klíč, vedoucí skautského chlapeckého oddílu Nibowaka, a Ludmila Dobrozemská, vedoucí dívčího oddílu Minetaka. „Jsme zde jedna velká mafiánská rodina, která se maskuje za skauty. Přesně před dvaceti lety příslušníci jiné rodiny, kteří se považují za mafiány, i když to žádní mafiáni nejsou, zabili bratra Dona Salieriho. Takže vyhlašujeme vendetu. A od účastníků plesu potřebujeme, aby nám pomohli najít ty, kteří se podíleli na tehdejším zločinu," vysvětluje Sam.

Princip celovečerní mafiánské hry je jednoduchý. Na plakátech s nepřehlédnu­telnými nápisy "Wanted" jsou fotografie hledaných lidí. „Cílem je tyto osoby nalézt a potichu jim sdělit zprávu: ‚Don Salieri tě pozdravuje.' Hledaný mafián následně potvrdí ‚zabití' své osoby do kartičky. Kdo bude mít ‚zabitých' všech sedm zločinců, vhodí podepsanou kartičku do krabice a vylosovaní dostanou hodnotné ceny," doplňuje Lily.

Protože ale jde především o ples, nechybí samozřejmě kromě tomboly také předtančení. Jakub Šůstek a Soňa Valuchová z brněnské taneční školy Swing Wings předvádějí pravý charleston. Sklízejí bouřlivý potlesk a hned zvou zájemce, že je naučí základy lindy hopu, který se vyvinul z charlestonu. „Začneme houpáním se v kolenou. Raz a dva, raz a dva. Nyní pošleme partnerku směrem od sebe. Ale jemně, ne jako když házíme bowlingovou kouli," vysvětluje Šůstek. A do výuky se ochotně zapojují desítky párů.

Perly i rudé rty

Tanec a atmosféru si s chutí užívají například kamarádky Gabriela Malantová z Přerova a Simona Vičarová z Blanska. Stylově oblečené, ve vlasech čelenky s kytkami, na krku perly, na rtech výraznou červenou rtěnku. „Moc se nám tady líbí. Hraje výborná hudba, zkusily jsme tančit podle lektorů. Cítíme se tady jako v jiném světě, kdy muži ještě byli gentlemani," usmívají se dívky.

Soňa Valuchová je oblečená v krásných třpytivých šatech ušitých podle modelu z dvacátých let. „Pro tehdejší šaty byl charakteristický nižší pas," vysvětluje. Sama swingu propadla asi před patnácti lety, žila a tančila i ve Vídni a ve Spojených státech, i když má jiné povolání. „Swingu se ve světě věnuje hodně lidí. My s Jakubem a s dalšími lektory vedeme tančírny v Brně. O kurzy je velký zájem, máme asi tři sta studentů," přibližuje.

Boskovičtí skauti letošní ples ze tří dosavadních ročníků hodnotí jako zatím nejvydařenější. „Od začátku jsme věděli, že chceme bál na nějaké téma. Ale až letos se nám to opravdu povedlo. Je to jediný tematický ples v Boskovicích a jsme opravdu moc rádi, že oslovil tolik lidí, kteří se zapojili do tance a stylově se oblékli," hodnotí Václav Klíč.

Právě originalitu si pochvalují i další účastníci večera. „Tematické pojetí plesu se nám moc líbí. Prostředí je hezky připravené, hlavně ženy jsme uvítaly, že jsme se mohly obléct jinak než obvykle. Líčení a oblékání třicátých let jsem nastudovala na internetu," culí se Kateřina Cápalová. S kamarádkou ocenily i výuku tanců. „Je skvělé, že tolik lidí to vzalo vážně a přišlo stylově oblečených," dodává Deana Láníková.