Vyhlášky s omezením provozní doby hostinských zařízení v Boskovicích platí teprve dva dny a už mají výjimky. V noci z dneška na zítřek někteří Boskovičtí plánují protestní akci proti těmto vyhláškám. Podle mnohých jsou nedomyšlené a to, co mají řešit, tedy méně výtržnictví ve městě, stejně nezajistí.

Boskovické podniky Maják a Jízdárna dostaly tento týden od radních výjimku z omezení provozní doby. Místo do dvou hodin ráno mohou mít o víkendu otevřeno až do čtyř. Maják navíc i ve všední dny místo v jedenáct večer může zavřít až o hodinu později. „Tyto podniky nás žádaly o výjimku při hudebních produkcích. Do prvního července mají zkušební dobu na to, aby dokázaly, že to půjde. Jinak budou muset respektovat vyhlášky stejně jako ostatní," obhajoval rozhodnutí rady starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

I provozovatelé některých dalších podniků nechtějí být vyhláškami omezováni. „Dodržujeme je, ale v pondělí jsem si žádost o výjimku podal také. I když vím, že kvůli stížnostem několika lidí na náš podnik nejspíš neuspěji. Požádat si o ni přece může každý. V tom případě ale vyhlášky už nemají smysl," myslí si majitel občerstvení Brutus Pavel Pacola.

Na to však starosta namítá, že každou žádost bude město posuzovat zvlášť právě s ohledem na stížnosti Boskovických na konkrétní místa. „Navíc i když udělíme výjimky, tak to vždy bude kompromis obou stran," dodal Dohnálek s tím, že žádná psaná kritéria město na udělení výjimek nemá.

Omezení provozní doby se podstatně dotkne třeba zrovna Brutusu. „Chceme omezit především prodejní okénka s občerstvením, protože lidé z klubů vyjdou ven, nakoupí si tvrdý alkohol právě u okýnka nebo na benzince, a pak začnou řádit ve městě," doplnil starosta s tím, že provoz čerpacích stanic ale město omezit nemůže. „Není to hostinská činnost, kde jim nápoj otevřou, nalijí, donesou. Na ně se vyhlášky nevztahují," dodal Dohnálek.

Mnozí ale proto tvrdí, že vandalismus se v tom případě z města vymýtit nepodaří a žádná vyhláška na to nemá vliv. „Lidé totiž nedělají nepořádek v hospodách a klubech, ale až odtud vyjdou ven, což je hlavní problém policie a strážníků, kteří jsou placení z našich daní a měli by na pořádek dohlížet. Takhle město omezuje podnikatele a stejně nic nevyřeší," míní provozovatel několika tamních barů Milan Vaněk.

Také Pacola dodává, že vedení města tímto způsobem přijde o své voliče. „Město šláplo vedle. Lidem se to nelíbí a už se ozývají. Pokud vznikne petice proti vyhláškám, kterou podepíšou tisíce lidí, nebude to radnice moct ignorovat," zdůraznil Pacola.

Lidé se proti vyhláškám bouří i na sociálních sítích. Na zítřejší druhou hodinu ranní chystají shromáždění na Masarykově náměstí. „Je to spontánní akce, která nemá organizátora. Lidé se spíše pod tlakem událostí rozhodli protestovat. Účastnit se toho ale nemíním. I když to má prý být poklidné posezení na náměstí, ve dvě ráno tam budou akorát tak opilci a k ničemu to nepovede," doplnil Vaněk.