Dámy nasadí boty na podpatcích, obléknou blýskavé róby. Pánové vytáhnou ze skříní obleky a nažehlené košile. Nastává doba bálů a plesů. Na Blanensku a Vyškovsku je pořádají skauti, hasiči, rybáři, myslivci nebo sportovci a školy.

Už v pátek začal předprodej na Sousedský bál, který je v Blansku oblíbený. Za hodinu zmizelo bezmála padesát lístků. Na plese vystoupí zpěvačka Ilona Csáková.

Tradiční ples blanenského Junáka se ponese v duchu slavných Pelíšků. Ve stylově vyzdobeném sále Katolického domu v Blansku se návštěvníci můžou těšit na vánoční tombolu, skeče a soutěže na motivy oblíbeného filmu. „Hru Vyděržaj pioněr se nám sehnat nepodařilo. Na baru ale nabídneme drink maršál Malinovsky a bude hořet. Chystáme i půlnoční překvapení,“ slíbil za pořadatele František Forbelský. Ples se koná devatenáctého ledna.

Silly Walk v Brně.
Brnem projdou nadšenci švihlou chůzí. Kunštát láká na koncert Moravanky

SPORTOVEC ROKU

Boskovičtí v zimě roztančí sál v sokolovně a zámecký skleník. Právě tam se koná desátého února už desátý ročník Plesu sportovců. „Tradičně na něm vyhlásíme sportovce roku, jeden vstoupí do síně slávy,“ uvedl za pořadatele Milan Strya. Každý rok se návštěvníkům představí nějaké sportovní odvětví. Loni to byl triatlon, o letošním programu pořadatelé ještě jednají.

Na plesy chodí rád Petr Veselý z Rájce-Jestřebí na Blanensku. „Organizátoři je berou zodpovědně, mají nachystané humorné scénky nebo třeba taneční vystoupení,“ chválí pořadatele.

Na sedmadvacátý leden už se pilně připravují ráječtí hasiči. Chystají i půlnoční překvapení. Už zatančili na hity Karla Gotta nebo ve stylu Honolulu. Čím hosty plesu překvapí tentokrát, ještě tají. „Letos pořádáme ples už podevadesáté. Hlavní pro nás je, aby se všichni dobře bavili,“ řekl za hasiče Petr Sáňka.

Ilustrační snímek
Automaty už mohou hrát lidé jen pod jménem. A výhradně v hernách

Milovníci netradičních bálů vyrazí na Myslivecký ples v Bučovicích na Vyškovsku. Jeho sedmý ročník se koná příští sobotu v sále tamního katolického domu. „Bude to myslivecký ples jaksepatří. Lidé sem chodí opakovaně, ale přibývají i noví návštěvníci. Všichni se dobře baví až do rána,“ přiblížil akci jeden z pořadatelů František Ježek. Hosty čeká bohatá zvěřinová tombola.

Dobrou věc můžou podpořit lidé, kteří navštíví Benefiční Paprskový ples v Sokolském domě ve Vyškově. „Naše sdružení dříve spolupracovalo s dalším spolkem. Ještě minulý rok jsme pořádali Srdíčkový ples Paprsku. Při posledním ročníku jsme se nepohodli a letos pořádáme jen náš Paprskový ples,“ vysvětlila změnu Jaroslava Bednářová z vyškovského spolku Paprsek.

POSLEDNÍ PLES

Výtěžek ze vstupného zamíří na provoz sdružení, který pomáhá zdravotně postiženým dětem. „Co bude v tombole, zatím nevíme. Záleží na darech, které dostaneme. Naše akce je poslední ples sezony. Koná se devátého března,“ dodala Bednářová.

Nejzajímavější plesy regionu
BLANENSKO
• Blansko, katolický dům: ples Junáka, 19. ledna od 20.00, vstupné 150 Kč, ples v duchu filmu Pelíšky
• Rájec-Jestřebí, sokolovna: hasičský ples, 27. ledna od 20.00, 90. ročník s tradičním půlnočním překvapením
 
VYŠKOVSKO
• Bučovice, katolický dům: myslivecký ples, 13. ledna od 19.30, vstupné 200 Kč, zvěřinová tombola
• Vyškov, sokolský dům: benefiční Paprskový ples, 9. března od 20.00, výtěžek pomůže postiženým dětem