Řada starších obyvatel Blanska volá po obnovení pátečních trhů na tamním náměstí Republiky. Letos v dubnu je totiž blanenští radní z důvodu ztrátovosti zrušili. A tak se jich po zimní pauze zákazníci nedočkali. Po více než dvaceti letech.

Tradiční akce chybí například důchodkyni Sonii Jokešové z Blanska. „Pravidelně jsem na nich nakupovala. Například trička nebo spodní prádlo. V kamenných obchodech v centru se nic takového pro lidi v důchodovém věku nakoupit nedá. Jsou tam většinou jen vietnamské obchody, kde je všechno příliš třpytivé či pomalované. V buticích je zase draho. Vím, že trhy nebyly výdělečné, ale přesto město mohlo tuto službu pro své obyvatele zachovat," uvedla Jokešová.

Uvítala by, kdyby radnice vymyslela alespoň jinou alternativu trhů. Jako třeba stálou tržnici. „Neměla by sice takovou návštěvnost jako Zelný trh v Brně, ale spousta lidí by tam nakupovala. Mohly by tam být i veřejné záchody a přívod vody," popsala žena svou představu.

Trhy postrádá i další obyvatelka města Drahomíra Veselská. „Dalo se tam nakoupit všechno možné. Například kvalitní záclony. Nikde v centru nebo jinde ve městě se nedají sehnat," posteskla si důchodkyně.

Tradiční trhy pořádaly Služby Blansko. „Radnice je zrušila na základě našeho podnětu, protože byly ztrátové. Počet stánkařů i nakupujících klesal. Nájem byl vyšší než to, co jsme od trhovců vybrali. Na jejich provoz jsme dopláceli až sto sedmdesát tisíc korun ročně. Musíme hlavně zabezpečit fungování našich sportovišť, a ne dotovat trhy," uvedl jednatel společnosti Jiří Charvát.

Lidé podle něj seženou stejné zboží, jaké bylo k dostání na trzích, i v kamenných obchodech. „Zastávám názor, že v době, kdy existují různé supermarkety, je potřeba podporovat tradiční prodejce ve městě. Zájmem vedení města by mělo být podporovat místní podnikatele, aby se do centra vrátil život, a ne konkurenci v podobě trhovců," vysvětlil Charvát.

Zájemci však podle něj mohou i nadále prodávat neorganizovaně a pronajmout si místo u staré hasičky u zámku. „Mohou tam prodávat v kterýkoliv den," upřesnil Charvát.

Místostarosta Blanska Jiří Crha uvedl, že s žádostí o obnovení trhů se na radnici dosud nikdo neobrátil. „Jen zpočátku nám dali někteří lidé najevo, že jim to je líto. Trhy využívali především starší lidé nejen k nakupování, ale vnímali je také jako místo ke společenskému setkávání. K tomu bude nově sloužit klidová zóna, která vznikne po zbouraném hotelu Dukla," sdělil Crha.

Tržnici město podle něj postavit neplánuje. „Ty byly oblíbené hlavně v devadesátých letech minulého století. Farmářské trhy ale ve městě zůstanou. V kamenných obchodech dnes lidé nakoupí veškeré zboží, které bylo k dostání i na pátečních trzích. Každý stánek tam byl navíc jiný, neměly jednotnou podobu a formu. Slyšeli jsme i názory, že to hyzdí střed města," doplnil místostarosta Blanska.

PO ROCE TRHY OBNOVILI

Trhy v roce 2013 zrušila i radnice v Boskovicích. Konaly se na Růžovém náměstí. Jedním z důvodů byl ten, že na ně jezdilo stále méně prodejců a také klesal počet nakupujících. Řidičům vadilo, že stánky ze značné části blokují velké parkoviště, další si stěžovali na hluk při stavění stánků.

O rok později ale radnice trhy opět obnovila. Lidé tam již druhým rokem opět nakupují ponožky, boty či zeleninu. „Rozhodnutí trhy zrušit jsme přehodnotili. Telefonovali mně lidé z Boskovic i okolních obcí, že si je přejí obnovit. Někteří tam nejenže rádi nakupují, ale jsou pro ně i místem setkání se známými," popsala místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Podle ředitele Služeb Boskovice Milana Stryi tamní trhy ztrátové nejsou. Konají se každý čtvrtek tak, jak byli lidé léta zvyklí.